In de strijd tegen het coronavirus zijn beademingstoestellen, die patiënten van extra zuurstof voorzien, erg belangrijk. Een team artsen van het Ziekenhuis Geel paste, ter voorbereiding op mogelijke 'Italiaanse toestanden', het concept van het bestaand beademingstoestel aan.

Normaal is een beademingstoestel bedoeld voor één patiënt. Worden er meerdere patiënten aan gekoppeld, dan zijn de instellingen identiek voor beide patiënten. In het filmpje tonen anesthesist Luc Janssen en aso Michiel Stiers hoe zij samen dr. Matthias Mergeay (niet in beeld, nvdr) een oplossing bedachten waarbij twee patiënten aan dezelfde ventilator gekoppeld zijn, maar de luchttoevoer toch individueel afgesteld is. Op die manier krijgt elke patiënt de luchttoevoer die voor hem of haar geregeld is.

In België ziet het er voorlopig niet naar uit dat zorgverleners tot deze oplossing moeten overgaan. "Moest dat wel het geval zijn in Italië of de VS, dan zou het nuttig kunnen zijn om onze bevindingen in het achterhoofd te houden", aldus dr. Stiers.

Het filmpje kadert in de 'coronavlogs' die verpleegkundigen Liese Voets en Emely Van Tendeloo in het Ziekenhuis Geel maken. Daarmee gunnen ze een blik achter de schermen van hoe het ziekenhuis strijdt tegen het coronavirus. Artsenkrant mag het filmpje mee verspreiden.

In de strijd tegen het coronavirus zijn beademingstoestellen, die patiënten van extra zuurstof voorzien, erg belangrijk. Een team artsen van het Ziekenhuis Geel paste, ter voorbereiding op mogelijke 'Italiaanse toestanden', het concept van het bestaand beademingstoestel aan. Normaal is een beademingstoestel bedoeld voor één patiënt. Worden er meerdere patiënten aan gekoppeld, dan zijn de instellingen identiek voor beide patiënten. In het filmpje tonen anesthesist Luc Janssen en aso Michiel Stiers hoe zij samen dr. Matthias Mergeay (niet in beeld, nvdr) een oplossing bedachten waarbij twee patiënten aan dezelfde ventilator gekoppeld zijn, maar de luchttoevoer toch individueel afgesteld is. Op die manier krijgt elke patiënt de luchttoevoer die voor hem of haar geregeld is.In België ziet het er voorlopig niet naar uit dat zorgverleners tot deze oplossing moeten overgaan. "Moest dat wel het geval zijn in Italië of de VS, dan zou het nuttig kunnen zijn om onze bevindingen in het achterhoofd te houden", aldus dr. Stiers.Het filmpje kadert in de 'coronavlogs' die verpleegkundigen Liese Voets en Emely Van Tendeloo in het Ziekenhuis Geel maken. Daarmee gunnen ze een blik achter de schermen van hoe het ziekenhuis strijdt tegen het coronavirus. Artsenkrant mag het filmpje mee verspreiden.