De oproep, oorspronkelijk gepubliceerd in een opiniestuk van Amnesty International Vlaanderen-directeur Wies De Graeve en VUB-rector Caroline Pauwels in De Standaard, komt er na een telefonisch interview dat de Zweedse krant Expressen vorige week met Ahmadreza Djalali kon afnemen vanuit de beruchte Evin-gevangenis in Iran.

"Hoe vrijuit hij kon spreken, en waarom en hoe het interview werd toegelaten weten we niet. Maar zijn stem en boodschap zo rechtstreeks horen op de geluidsopnames, raakt ons diep", schrijven de auterus.

Djalali, een arts gespecialiseerd in rampengeneeskunde, werd in april 2016 tijdens een werkbezoek in Iran aangehouden op beschuldiging van 'spionage voor vijandelijke staten'.

Volgens Amnesty International werd hij maandenlang vastgehouden en gefolterd tot hij valse bekentenissen aflegde, waardoor hij de doodstraf toegewezen kreeg. Sindsdien zit hij vast in de cel.

Samen met de VUB, roept Amnesty International minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin op om de inspanningen van voormalig minister Didier Reynders verder te zetten en op te voeren. "Ook Zweden moet meer doen om zijn staatsburger terug thuis te krijgen. Op Europees niveau rekenen we op Buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell om voor en achter de schermen te ijveren voor de vrijlating van Ahmadreza. Druk op diplomatieke en economische belangen kan alsnog een doorbraak mogelijk maken en zijn leven redden", klinkt het.

De auteurs wijzen erop dat de coronacrisis "de aanhoudende benarde situatie van Ahmadreza vandaag zo mogelijk nog pijnlijker" maakt. "Hij zou als expert mee het verschil hebben kunnen maken in het aanpakken van de wereldwijde pandemie. Maar in plaats van te kunnen helpen, zit hij opgesloten in gevaarlijke, mensonwaardige omstandigheden. [...] Covid-19 brengt hem nog meer in gevaar."

De oproep, oorspronkelijk gepubliceerd in een opiniestuk van Amnesty International Vlaanderen-directeur Wies De Graeve en VUB-rector Caroline Pauwels in De Standaard, komt er na een telefonisch interview dat de Zweedse krant Expressen vorige week met Ahmadreza Djalali kon afnemen vanuit de beruchte Evin-gevangenis in Iran. "Hoe vrijuit hij kon spreken, en waarom en hoe het interview werd toegelaten weten we niet. Maar zijn stem en boodschap zo rechtstreeks horen op de geluidsopnames, raakt ons diep", schrijven de auterus.Djalali, een arts gespecialiseerd in rampengeneeskunde, werd in april 2016 tijdens een werkbezoek in Iran aangehouden op beschuldiging van 'spionage voor vijandelijke staten'.Volgens Amnesty International werd hij maandenlang vastgehouden en gefolterd tot hij valse bekentenissen aflegde, waardoor hij de doodstraf toegewezen kreeg. Sindsdien zit hij vast in de cel.Samen met de VUB, roept Amnesty International minister van Buitenlandse Zaken Philippe Goffin op om de inspanningen van voormalig minister Didier Reynders verder te zetten en op te voeren. "Ook Zweden moet meer doen om zijn staatsburger terug thuis te krijgen. Op Europees niveau rekenen we op Buitenlandvertegenwoordiger Josep Borrell om voor en achter de schermen te ijveren voor de vrijlating van Ahmadreza. Druk op diplomatieke en economische belangen kan alsnog een doorbraak mogelijk maken en zijn leven redden", klinkt het. De auteurs wijzen erop dat de coronacrisis "de aanhoudende benarde situatie van Ahmadreza vandaag zo mogelijk nog pijnlijker" maakt. "Hij zou als expert mee het verschil hebben kunnen maken in het aanpakken van de wereldwijde pandemie. Maar in plaats van te kunnen helpen, zit hij opgesloten in gevaarlijke, mensonwaardige omstandigheden. [...] Covid-19 brengt hem nog meer in gevaar."