Geconcentreerd snijdt hij van links naar rechts, van boven en naar onder en soms ook diagonaal. Aan hoge snelheid zoeven felrode en helblauwe kubussen op hem af op de maat van opzwepende muziek. Het verbeten trekje rond zijn mond laat vermoeden dat het hem menens is: mijn vijfjarig zoontje geeft alles wat hij in zich heeft terwijl hij het populaire virtual reality-spel BeatSaber speelt.
Virtual reality (VR) zoals hij die kent, heeft de afgelopen tien jaar een enorme sprong voorwaarts gemaakt. De VR-bril die hij daarvoor gebruikt, staat ver af van de eerste commerciële versies. Die waren een kleine tien jaar geleden vooral het complexe speelgoed van onderzoekers en early adopters.
Ondertussen duiken er echter steeds meer brillen en toepassingen op. Daardoor proeven geleidelijk aan steeds meer mensen van de mogelijkheden van deze technologie. Meestal is voor entertainmentdoeleinden, maar daar stopt het niet: ook in onze ziekenhuizen ziet men steeds meer potentieel.
Kinderen of jongeren belanden soms ook in het ziekenhuis voor kleine ingrepen. Niettemin kunnen dergelijke ingrepen toch spanning, ongemak en pijn met zich meebrengen. Op pediatrie-afdelingen weet men maar al te goed hoe daarmee om te gaan: duidelijke informatie over het verloop en de procedure verstrekken, terugvallen op verschillende vormen van afleiding, opteren voor sedatie, ...
VR lijkt echter een interessante aanvulling, omwille van het immersieve karakter: zet een VR-bril op en je wordt echt ondergedompeld in een totaal andere wereld. Het kan je aandacht opslorpen en onaangename prikkels uit de echte wereld helpen af te blokken.
Jonge patiënten ruilen het ziekenhuis heel even in voor een virtuele natuuromgeving
Binnen het Immersive Care-project wordt er momenteel onder meer onderzocht of en hoe je VR kan implementeren als onderdeel van routinezorg bij deze specifieke doelgroep. Het UZ Brussel (mede mogelijk gemaakt door sponsors aangebracht door de UZ Brussel Foundation) en AZ Sint-Maarten hebben daardoor een nieuwe optie om jonge patiëntjes ontspanning of afleiding aan te bieden wanneer nodig.
Met een app van Psylaris laten kindjes het ziekenhuis tijdelijk achter zich en worden ze ondergedompeld in ontspannende natuuromgevingen. Daarin voeren ze opdrachten uit of gaan ze in interactie met virtuele dieren en objecten. Ondertussen doen de zorgverstrekkers hun ding.
De eerste ervaringen lijken in elk geval al positief: de kinderen en jongeren vinden de applicatie leuk, makkelijk te gebruiken en willen er in de toekomst beroep op doen. Daarnaast rapporteren ze minder angst en spanning, en meer geluk tijdens een procedure of een langer ziekenhuisverblijf. Ook de zorgverstrekkers reageren positief.
Kijken we vooruit, dan zullen kinderen ook in de toekomst ongetwijfeld nog steeds niet staan te springen voor een bezoekje aan het ziekenhuis. Ook zal het nog altijd leuker zijn om VR gewoon thuis in de living te ervaren dan op de pediatrie-afdeling. Maar mogelijk zullen kleine ingrepen wel een aangenamere ervaring worden, zowel voor kinderen, hun ouders als voor de zorgverstrekkers.