Opzet van de studie is te achterhalen hoeveel competitiesporters covid-19 hebben doorgemaakt, in hoeveel gevallen die ziekte gepaard gaat met aantasting van de hartspier en in welke mate hun problemen aanleiding geven tot ritmestoornissen.

"Analyse van gegevens verkregen via sportkeuring.be, toont aan dat meer dan een derde (37%) van de ca. 3.500 respondenten die in de loop van de afgelopen 12 maanden covid-19-symptomen hebben gekregen, aanslepende klachten hebben die op een cardiovasculaire aandoening kunnen wijzen", staat te lezen in een persbericht.

Op de website sportkeuring.be kunnen mensen terecht om na te gaan of ze een sportmedisch onderzoek nodig hebben wanneer ze (opnieuw) willen sporten. Mogelijk is de groep van respondenten die de 'coronavragen' invulde niet representatief voor alle sporters, zo stelt SKA, maar de gegevens stemmen volgens de sportarts toch tot nadenken.

"Het betreft klachten als hartkloppingen of pijn op de borst - géén afwijkingen die tijdens een echocardiogram, een MRI-scan of ander beeldvormend onderzoek werden vastgesteld", zo vermeldt het persbericht. "De data verdienen minstens verder onderzoek."

Om die reden is het COVIDEX-team (bestaande uit acht Vlaamse wetenschappers, een Waalse onderzoeker en een hoogleraar uit het Groothertogdom Luxemburg) op zoek naar intensieve sporters die corona hebben of hadden.

Concreet betreft het mensen die al minstens vijf jaar wekelijks vier uur of meer sporten in het kader van een competitie en die in de loop van de afgelopen 12 maanden positief hebben getest op het Sars-CoV-2-virus. (www.covidex.be).

Wie minder intensief sport, maar zich zorgen maakt over corona, krijgt de raad naar www.sportkeuring.be te surfen en daar de coronavragen te beantwoorden voor ze (opnieuw) gaan sporten.

Wat na een positieve covid-test?

SKA refereert ook naar een flowchart over wat er medisch met een sporter moet gebeuren na een positieve covid-test.

SKA
© SKA

Opzet van de studie is te achterhalen hoeveel competitiesporters covid-19 hebben doorgemaakt, in hoeveel gevallen die ziekte gepaard gaat met aantasting van de hartspier en in welke mate hun problemen aanleiding geven tot ritmestoornissen. "Analyse van gegevens verkregen via sportkeuring.be, toont aan dat meer dan een derde (37%) van de ca. 3.500 respondenten die in de loop van de afgelopen 12 maanden covid-19-symptomen hebben gekregen, aanslepende klachten hebben die op een cardiovasculaire aandoening kunnen wijzen", staat te lezen in een persbericht.Op de website sportkeuring.be kunnen mensen terecht om na te gaan of ze een sportmedisch onderzoek nodig hebben wanneer ze (opnieuw) willen sporten. Mogelijk is de groep van respondenten die de 'coronavragen' invulde niet representatief voor alle sporters, zo stelt SKA, maar de gegevens stemmen volgens de sportarts toch tot nadenken. "Het betreft klachten als hartkloppingen of pijn op de borst - géén afwijkingen die tijdens een echocardiogram, een MRI-scan of ander beeldvormend onderzoek werden vastgesteld", zo vermeldt het persbericht. "De data verdienen minstens verder onderzoek."Om die reden is het COVIDEX-team (bestaande uit acht Vlaamse wetenschappers, een Waalse onderzoeker en een hoogleraar uit het Groothertogdom Luxemburg) op zoek naar intensieve sporters die corona hebben of hadden. Concreet betreft het mensen die al minstens vijf jaar wekelijks vier uur of meer sporten in het kader van een competitie en die in de loop van de afgelopen 12 maanden positief hebben getest op het Sars-CoV-2-virus. (www.covidex.be).Wie minder intensief sport, maar zich zorgen maakt over corona, krijgt de raad naar www.sportkeuring.be te surfen en daar de coronavragen te beantwoorden voor ze (opnieuw) gaan sporten.Wat na een positieve covid-test?