Zelden heb ik in een sector rondgelopen waar zoveel slimme mensen bij mekaar zitten per kubieke meter lucht. Een mens zou er zowaar stil van worden. Ik weet niet of iemand ooit het gecumuleerde aantal studiejaren in een gemiddeld ziekenhuis heeft bijeengeteld, maar het moet indrukwekkend zijn.

En toch valt er mij iets op de laatste tijd. Er zitten heel wat mollen bij. En daarmee bedoel ik niet dat ze de boel saboteren, maar wel dat ze even blind zijn. Vooral cognitief dan. Eigenlijk is inattentionele blindheid misschien een meer correcte term, maar dat bekt niet zo leuk. Het gaat erover dat bewust of onbewust bepaalde zaken gewoon niet zichtbaar zijn omdat de aandacht wordt afgeleid naar iets anders. Een van de meest bekende voorbeelden is de basketbalspeler en de aap, of de Whodunnit Awareness Test. Google dat anders even.

Er is iets bezig, een verschuiving in technologieland, waarvan we af en toe zaken aan de oppervlakte zien komen, maar wat velen niet willen zien

'Wat heeft dit nu te maken met detectives of chimpansees?', hoor ik je vragen. En dat is een zeer terechte bemerking. Ik ben blij dat je mij bij de les houdt. Er is iets bezig, een verschuiving in technologieland, waarvan we af en toe zaken aan de oppervlakte zien komen, maar wat velen niet willen zien. Ik heb het uiteraard over AI waarvan ChatGPT onlangs dit thema tot in de huiskamer bracht via de populaire media. Prompt Engineering werd een dingetje. Maar het is zoveel meer dan dat. AI en vooral de generatieve AI (waarvan ChatGPT een voorbeeld is) is in razend tempo aan zijn opmars bezig. Binnen dit en tien jaar spreken we er niet meer over. Niet omdat het weg is, maar omdat het gewoon overal aanwezig is. Software wordt AI, AI wordt software.

En dan hoorde ik onlangs iemand zeggen dat AI niet belangrijk was. Een niche oplossing voor radiologen. Mijn oogbalrol moet hoorbaar geweest zijn tot de andere kant van de kamer en ver daarbuiten. Surreëel, wereldvreemd misschien zelfs... Maar cognitieve blindheid is dan misschien een meer propere term. Dat is iets wat slimme mensen zouden zeggen.

Zelden heb ik in een sector rondgelopen waar zoveel slimme mensen bij mekaar zitten per kubieke meter lucht. Een mens zou er zowaar stil van worden. Ik weet niet of iemand ooit het gecumuleerde aantal studiejaren in een gemiddeld ziekenhuis heeft bijeengeteld, maar het moet indrukwekkend zijn. En toch valt er mij iets op de laatste tijd. Er zitten heel wat mollen bij. En daarmee bedoel ik niet dat ze de boel saboteren, maar wel dat ze even blind zijn. Vooral cognitief dan. Eigenlijk is inattentionele blindheid misschien een meer correcte term, maar dat bekt niet zo leuk. Het gaat erover dat bewust of onbewust bepaalde zaken gewoon niet zichtbaar zijn omdat de aandacht wordt afgeleid naar iets anders. Een van de meest bekende voorbeelden is de basketbalspeler en de aap, of de Whodunnit Awareness Test. Google dat anders even.'Wat heeft dit nu te maken met detectives of chimpansees?', hoor ik je vragen. En dat is een zeer terechte bemerking. Ik ben blij dat je mij bij de les houdt. Er is iets bezig, een verschuiving in technologieland, waarvan we af en toe zaken aan de oppervlakte zien komen, maar wat velen niet willen zien. Ik heb het uiteraard over AI waarvan ChatGPT onlangs dit thema tot in de huiskamer bracht via de populaire media. Prompt Engineering werd een dingetje. Maar het is zoveel meer dan dat. AI en vooral de generatieve AI (waarvan ChatGPT een voorbeeld is) is in razend tempo aan zijn opmars bezig. Binnen dit en tien jaar spreken we er niet meer over. Niet omdat het weg is, maar omdat het gewoon overal aanwezig is. Software wordt AI, AI wordt software. En dan hoorde ik onlangs iemand zeggen dat AI niet belangrijk was. Een niche oplossing voor radiologen. Mijn oogbalrol moet hoorbaar geweest zijn tot de andere kant van de kamer en ver daarbuiten. Surreëel, wereldvreemd misschien zelfs... Maar cognitieve blindheid is dan misschien een meer propere term. Dat is iets wat slimme mensen zouden zeggen.