Driekwart eeuw na het einde van de Tweede Wereldoorlog ondergaat België een enorme gezondheidscrisis. We overleefden in die 75 jaar onder meer de onafhankelijkheid van Congo in 1960, Mei '68, een oliecrisis (1973), golfoorlogen in 1990-1991, het gewelddadige uiteenvallen van Joegoslavië tussen 1991 en 2000 en de financiële crisis van 2008. Sommige momenten markeerden onze levensstijl.

Niets van dat alles is vergelijkbaar met de gezondheidscrisis die we anno 2020-2021 beleven. Voor één keer zijn alle clichés waar. Dit is een 'historisch' moment. En enkel de geschiedenis zal oordelen over de aanpak ervan.

Terwijl we er middenin zitten, blijft toch de vaststelling dat het voetvolk de schokken opvangt. Huisartsen, (ziekenhuis)apothekers, specialisten, verzorgenden, verpleegkundigen en vele anderen houden de gezondheids- en welzijnszorg dag na dag recht. Met veel geld - dat er eigenlijk niet is - bracht de overheid economie en samenleving in een kunstmatige coma. Ook daarvoor betaalt 'de kleine man' vroeg of laat het gelag. Ik herhaal: alle clichés zijn van toepassing op 2020, een jaar om snel te vergeten. De paradox is wel dat het de geschiedenisboeken haalt en dus niet snel zal vergeten worden. En 2021 is de logische pendant van het aflopende jaar.

Alle clichés zijn van toepassing op 2020, een jaar om snel te vergeten

In deze Artsenkrant vindt u een jaaroverzicht in woord en beeld. Onze columnisten beantwoordden enkele eindejaarsvraagjes van de redactie. Zelf kreeg ik 'wie wenst u wat toe in 2021?' voor de voeten geworpen. Simpel. De taskforce covid-19-vaccinatie staat voor een immense opdracht. Ik wens hen alle wijsheid om die tot een goed einde te brengen.

In deze laatste papieren editie van Artsenkrant anno 2020 wens ik u, trouwe lezer, een goede gezondheid en veel gedrevenheid in uw beroepsleven. Ondanks alles. Fijne feestdagen en weer op de afspraak op 14 januari 2021!

Driekwart eeuw na het einde van de Tweede Wereldoorlog ondergaat België een enorme gezondheidscrisis. We overleefden in die 75 jaar onder meer de onafhankelijkheid van Congo in 1960, Mei '68, een oliecrisis (1973), golfoorlogen in 1990-1991, het gewelddadige uiteenvallen van Joegoslavië tussen 1991 en 2000 en de financiële crisis van 2008. Sommige momenten markeerden onze levensstijl. Niets van dat alles is vergelijkbaar met de gezondheidscrisis die we anno 2020-2021 beleven. Voor één keer zijn alle clichés waar. Dit is een 'historisch' moment. En enkel de geschiedenis zal oordelen over de aanpak ervan. Terwijl we er middenin zitten, blijft toch de vaststelling dat het voetvolk de schokken opvangt. Huisartsen, (ziekenhuis)apothekers, specialisten, verzorgenden, verpleegkundigen en vele anderen houden de gezondheids- en welzijnszorg dag na dag recht. Met veel geld - dat er eigenlijk niet is - bracht de overheid economie en samenleving in een kunstmatige coma. Ook daarvoor betaalt 'de kleine man' vroeg of laat het gelag. Ik herhaal: alle clichés zijn van toepassing op 2020, een jaar om snel te vergeten. De paradox is wel dat het de geschiedenisboeken haalt en dus niet snel zal vergeten worden. En 2021 is de logische pendant van het aflopende jaar.In deze Artsenkrant vindt u een jaaroverzicht in woord en beeld. Onze columnisten beantwoordden enkele eindejaarsvraagjes van de redactie. Zelf kreeg ik 'wie wenst u wat toe in 2021?' voor de voeten geworpen. Simpel. De taskforce covid-19-vaccinatie staat voor een immense opdracht. Ik wens hen alle wijsheid om die tot een goed einde te brengen. In deze laatste papieren editie van Artsenkrant anno 2020 wens ik u, trouwe lezer, een goede gezondheid en veel gedrevenheid in uw beroepsleven. Ondanks alles. Fijne feestdagen en weer op de afspraak op 14 januari 2021!