Dat laat minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) weten. Ze betaalt de behandeling met CAR-T-cellen voortaan terug voor twee groepen. Een eerste groep betreft kinderen en jongvolwassenen met acute lymfatische leukemie bij wie een andere behandeling niet of onvoldoende aanslaat. De tweede groep zijn volwassenen met een agressieve vorm van lymfeklierkanker (diffuus grootcellig B-cellymfoom). Het eerste jaar kan de nieuwe therapie een 50-tal en het tweede jaar een 90-tal patiënten helpen.

'Bewapende' cellen

Minister De Block laat weten dat het onderzoek naar de toepassing van CAR-T-cellen bij andere kankertypes momenteel nog volop aan de gang is. Ze acht het waarschijnlijk dat in de toekomst nog meer patiënten geholpen kunnen worden met de nieuwe therapie.

Bij een behandeling met CAR-T-cellen neemt men eerst lymfocyten af van de patiënt. Aan deze cellen wordt vervolgens een stukje DNA toegevoegd waardoor "kwaadaardige cellen beter herkend en dus gerichter kunnen worden aangevallen". Vervolgens dient men de 'bewapende' cellen via een infuus toe aan de patiënt. De behandeling is minder zwaar dan de combinatie van verschillende chemotherapiesessies, een stamceltransplantatie en een gerichte behandeling. Met andere woorden, de levenskwaliteit gaat erop vooruit terwijl de resultaten duurzamer zijn dan bij een klassieke behandeling.

Enkel gespecialiseerde centra zoals UZ Gent, UZ Leuven, Saint-Luc Brussel en het CHU de Liège mogen de behandeling uitvoeren.

Lees ook: Test Aankoop niet te spreken over kost immunotherapie

Dat laat minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) weten. Ze betaalt de behandeling met CAR-T-cellen voortaan terug voor twee groepen. Een eerste groep betreft kinderen en jongvolwassenen met acute lymfatische leukemie bij wie een andere behandeling niet of onvoldoende aanslaat. De tweede groep zijn volwassenen met een agressieve vorm van lymfeklierkanker (diffuus grootcellig B-cellymfoom). Het eerste jaar kan de nieuwe therapie een 50-tal en het tweede jaar een 90-tal patiënten helpen.Minister De Block laat weten dat het onderzoek naar de toepassing van CAR-T-cellen bij andere kankertypes momenteel nog volop aan de gang is. Ze acht het waarschijnlijk dat in de toekomst nog meer patiënten geholpen kunnen worden met de nieuwe therapie.Bij een behandeling met CAR-T-cellen neemt men eerst lymfocyten af van de patiënt. Aan deze cellen wordt vervolgens een stukje DNA toegevoegd waardoor "kwaadaardige cellen beter herkend en dus gerichter kunnen worden aangevallen". Vervolgens dient men de 'bewapende' cellen via een infuus toe aan de patiënt. De behandeling is minder zwaar dan de combinatie van verschillende chemotherapiesessies, een stamceltransplantatie en een gerichte behandeling. Met andere woorden, de levenskwaliteit gaat erop vooruit terwijl de resultaten duurzamer zijn dan bij een klassieke behandeling.Enkel gespecialiseerde centra zoals UZ Gent, UZ Leuven, Saint-Luc Brussel en het CHU de Liège mogen de behandeling uitvoeren.Lees ook: Test Aankoop niet te spreken over kost immunotherapie