De Britse overheid gebruikt al jaren patiëntengegevens van de openbare gezondheidsdienst NHS om illegale migranten op het spoor te komen. Dat meldt The Guardian in een nieuw rapport. "Wij zijn dokters, geen grensbewakers", reageert directeur van Dokters van de Wereld in Engeland Leigh Daynes.
Het afgelopen jaar zouden de Britse autoriteiten zo'n 8.000 verzoeken hebben gestuurd naar de National Health Service om patiëntengegevens door te sturen.
Een officiële nota - memorandum of understanding - van 24 januari toont aan dat de NHS wettelijk verplicht is om niet-klinische patiëntengegevens aan de overheid door te spelen. Het gaat dan om het adres, de geboortedatum en de datum waarop de patiënt naar de dokter ging. Aan de hand daarvan trachten de Britse autoriteiten illegale migranten op te sporen en het land uit te zetten.
De praktijk bestaat blijkbaar al jaren, maar sinds 2014 zou het aantal aanvragen verdrievoudigd zijn. Volgens The Guardian een teken dat de Britse overheid een tandje bij steekt, in het kader van premier Theresa May's plan om een "vijandige omgeving" te creëren voor mensen zonder papieren.
Dokters van de Wereld reageert alvast verbolgen. "Nu al zien de Vrijwilligers van Dokters van de Wereld regelmatig zwangere vrouwen, slachtoffers van mensenhandel en ernstig zieke mensen die niet meer naar de dokter gaan uit angst voor repercussies. Deze praktijk is niet alleen gevaarlijk voor de patiënten zelf, maar is ook een gevaar voor de publieke gezondheid."
Het afgelopen jaar zouden de Britse autoriteiten zo'n 8.000 verzoeken hebben gestuurd naar de National Health Service om patiëntengegevens door te sturen. Een officiële nota - memorandum of understanding - van 24 januari toont aan dat de NHS wettelijk verplicht is om niet-klinische patiëntengegevens aan de overheid door te spelen. Het gaat dan om het adres, de geboortedatum en de datum waarop de patiënt naar de dokter ging. Aan de hand daarvan trachten de Britse autoriteiten illegale migranten op te sporen en het land uit te zetten.De praktijk bestaat blijkbaar al jaren, maar sinds 2014 zou het aantal aanvragen verdrievoudigd zijn. Volgens The Guardian een teken dat de Britse overheid een tandje bij steekt, in het kader van premier Theresa May's plan om een "vijandige omgeving" te creëren voor mensen zonder papieren. Dokters van de Wereld reageert alvast verbolgen. "Nu al zien de Vrijwilligers van Dokters van de Wereld regelmatig zwangere vrouwen, slachtoffers van mensenhandel en ernstig zieke mensen die niet meer naar de dokter gaan uit angst voor repercussies. Deze praktijk is niet alleen gevaarlijk voor de patiënten zelf, maar is ook een gevaar voor de publieke gezondheid."