Een mannelijke patiënt bij wie in 2016 borstkanker vastgesteld werd, kreeg geen enkele terugbetaling voor zijn behandeling. Volgens de Riziv-criteria zijn de voorgeschreven geneesmiddelen alleen terugbetaalbaar in geval van borstkanker bij pre- of perimenopauzale vrouwen. Het ziekenfonds weigerde daarom de behandeling te vergoeden.

De patiënt besliste om, gesteund door het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, gerechtelijke stappen te ondernemen. De arbeidsrechtbank van Luik bevestigde het standpunt van het Instituut: "Aangezien geen enkele man zich in de menopauze kan bevinden, gaat het hier om een directe discriminatie." De rechtbank verplichtte het ziekenfonds om tussen te komen in de terugbetaling van de geneesmiddelen en kende het Instituut het symbolische bedrag van één euro toe.

Het vonnis herinnert aan de aanbeveling om een gelijke terugbetaling van bepaalde geneesmiddelen aan mannen en vrouwen te waarborgen, die vorige zomer werd opgesteld door het Instituut en zijn partners Kom op tegen Kanker, de Stichting tegen Kanker, de Belgian Society of Medical Oncology, Borstkanker Vlaanderen, Borstkankerman en Vivre comme Avant.

Een mannelijke patiënt bij wie in 2016 borstkanker vastgesteld werd, kreeg geen enkele terugbetaling voor zijn behandeling. Volgens de Riziv-criteria zijn de voorgeschreven geneesmiddelen alleen terugbetaalbaar in geval van borstkanker bij pre- of perimenopauzale vrouwen. Het ziekenfonds weigerde daarom de behandeling te vergoeden. De patiënt besliste om, gesteund door het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, gerechtelijke stappen te ondernemen. De arbeidsrechtbank van Luik bevestigde het standpunt van het Instituut: "Aangezien geen enkele man zich in de menopauze kan bevinden, gaat het hier om een directe discriminatie." De rechtbank verplichtte het ziekenfonds om tussen te komen in de terugbetaling van de geneesmiddelen en kende het Instituut het symbolische bedrag van één euro toe.Het vonnis herinnert aan de aanbeveling om een gelijke terugbetaling van bepaalde geneesmiddelen aan mannen en vrouwen te waarborgen, die vorige zomer werd opgesteld door het Instituut en zijn partners Kom op tegen Kanker, de Stichting tegen Kanker, de Belgian Society of Medical Oncology, Borstkanker Vlaanderen, Borstkankerman en Vivre comme Avant.