In het Ziekenhuis Oost-Limburg (ZOL) is vorige vrijdag een hersentumor verwijderd zonder dat de patiënt daarbij wakker was. Het was de eerste keer in ons land dat deze procedure werd uitgevoerd, zonder dat de chirurgen feedback kregen van de patiënt. "Die is in de meeste gevallen nodig om een onderscheid te maken tussen de hersentumor en de hersenen", zo legt Frank Weyns, diensthoofd neurochirurgie ZOL uit. Maar bij deze patiënt was dat niet mogelijk.
...
De patiënt in kwestie is een Nederlandse man van 44 jaar. In Nederland wilden ze de man met de hersentumor die een doorsnede had van een tennisbal niet opereren. "Die tumor lag heel dichtbij de verschillende taalcentra. Die taalcentra zijn zeer complex, bestaan uit verschillende structuren en zijn met verschillende banen met elkaar verbonden. Net omdat die banen gevaar lopen bij een operatie, maken we de patient wakker om tijdens de operatie de patiënt spraakoefeningen te laten doen. Zo weten we of dat nog allemaal goed lukt, terwijl wij de tumor progressief wegnemen." Dit gebeurt zodat de chirurgen een onderscheid kunnen maken tussen de tumor en het hersenweefsel. "Het is vaak niet goed te onderscheiden. Je ziet de grenzen van de tumor eigenlijk niet en vandaar dat er een groot risico is om belangrijke structuren te beschadigen", aldus dokter Weyns. Bij de Nederlandse patiënt was dit niet mogelijk omdat de tumor vrij groot was en het daardoor gevaarlijker was om hem wakker te maken. Daarom werd er voor de eerste keer in ons land gebruik gemaakt van een techniek die elders reeds is toegepast. "We volgden de verschillende verbindingsbanen tussen de spraakcentra op tijdens de procedure. " De operatie verliep zonder probleem. De patiënt werd reeds ontslagen en hij heeft geen spraakgebrek ontwikkeld na de verwijdering van een groot deel van de hersentumor. "De tumor is niet geheel verwijderd, want dat kan nooit bij zulke tumoren. Maar we hebben veel meer kunnen vermijden dan dat we eerst in gedachten hadden, tussen de 70 en 80 procent van de tumor." De neuroloog relativeert wel het belang van de uitgevoerde hersenoperatie. "Wat we nu gedaan hebben bij deze operatie is, maar een klein deel van de hele puzzel om veiliger te opereren binnen de hersenen en om de functionaliteit van de patiënten beter te houden. Dit is niets wereldschokkends. Het is een stapje in de goede richting om patiënten veiliger te behandelen."
Verder lezen?
Registreer u om toegang te krijgen tot de inhoud van deze website.* Lees bovendien elke maand 4 gratis artikelen
* Artsenkrant, Belgian Oncology & Hematology News, ak update Specialist zijn medische vakbladen. De Belgische wetgeving zegt dat alleen artsen en zorgverleners met Rizivnummer deze mogen raadplegen. Dat geldt ook voor deze sites.
Artsenkrant-clubleden hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen
* Artsenkrant, Belgian Oncology & Hematology News, ak update Specialist zijn medische vakbladen. De Belgische wetgeving zegt dat alleen artsen en zorgverleners met Rizivnummer deze mogen raadplegen. Dat geldt ook voor deze sites.
Artsenkrant-clubleden hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen