Dokter Roland Demaeseneer was internist in Aalst en overleed in september vorig jaar. "Als arts was hij gefascineerd door onderzoek naar afwijkingen van het bloed. Hij was ongetrouwd, had geen kinderen, en was zelf enig kind. Tijdens zijn leven vergaarde hij een mooi kapitaal, dat hij besloot na zijn overlijden te zullen schenken aan een goed doel", staat te lezen in het nieuwsoverzicht van UHasselt.

Al in 2012 zocht de Aalsterse arts contact met het Universiteitsfonds UHasselt. Hij had zich ingelezen in verschillende erfenisdoelen rond wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. Uiteindelijk besloot hij meer dan 2 miljoen euro te schenken aan het onderzoek naar auto-immuunziekten van BIOMED UHasselt. "Hiervoor vroeg hij UHasselt om een fonds op te richten dat de naam van zijn moeder krijgt, de 'Caroline Bonte Memorial Foundation'", weet Frédérique de Keyser te vertellen, coördinator van Universiteitsfonds UHasselt.

Biomerkers

Het geld zal gebruikt worden om het onderzoek rond reumatische aandoeningen, en meer specifiek reumatoïde artritis en spondyloartritis, te versterken. Dankzij de erfenis van dr. Demaeseneer kunnen de onderzoekers van BIOMED biomerkers verder valideren in grote klinische studies. Wereldwijd zullen zij bloedstalen van patiënten met reumatoïde artritis en spondyloartritis analyseren om te kijken of de resultaten gelijklopend zijn met de eerste gedane bevindingen.

"Een proces dat heel wat mankracht kost en waar slechts weinig financieringsmogelijkheden voor zijn. Niet alleen kunnen wij hiervoor nu nieuwe onderzoekers aanwerven, we gaan ook investeren in nieuwe technologie om dit onderzoek naar een nog hoger niveau te trekken", zegt Niels Hellings, directeur van BIOMED UHasselt.

In de geschiedenis van het Universiteitsfonds UHasselt is dit het hoogste bedrag dat ooit al geschonken is, laat de universiteit nog weten.

Dokter Roland Demaeseneer was internist in Aalst en overleed in september vorig jaar. "Als arts was hij gefascineerd door onderzoek naar afwijkingen van het bloed. Hij was ongetrouwd, had geen kinderen, en was zelf enig kind. Tijdens zijn leven vergaarde hij een mooi kapitaal, dat hij besloot na zijn overlijden te zullen schenken aan een goed doel", staat te lezen in het nieuwsoverzicht van UHasselt.Al in 2012 zocht de Aalsterse arts contact met het Universiteitsfonds UHasselt. Hij had zich ingelezen in verschillende erfenisdoelen rond wetenschappelijk onderzoek in Vlaanderen. Uiteindelijk besloot hij meer dan 2 miljoen euro te schenken aan het onderzoek naar auto-immuunziekten van BIOMED UHasselt. "Hiervoor vroeg hij UHasselt om een fonds op te richten dat de naam van zijn moeder krijgt, de 'Caroline Bonte Memorial Foundation'", weet Frédérique de Keyser te vertellen, coördinator van Universiteitsfonds UHasselt.BiomerkersHet geld zal gebruikt worden om het onderzoek rond reumatische aandoeningen, en meer specifiek reumatoïde artritis en spondyloartritis, te versterken. Dankzij de erfenis van dr. Demaeseneer kunnen de onderzoekers van BIOMED biomerkers verder valideren in grote klinische studies. Wereldwijd zullen zij bloedstalen van patiënten met reumatoïde artritis en spondyloartritis analyseren om te kijken of de resultaten gelijklopend zijn met de eerste gedane bevindingen. "Een proces dat heel wat mankracht kost en waar slechts weinig financieringsmogelijkheden voor zijn. Niet alleen kunnen wij hiervoor nu nieuwe onderzoekers aanwerven, we gaan ook investeren in nieuwe technologie om dit onderzoek naar een nog hoger niveau te trekken", zegt Niels Hellings, directeur van BIOMED UHasselt.In de geschiedenis van het Universiteitsfonds UHasselt is dit het hoogste bedrag dat ooit al geschonken is, laat de universiteit nog weten.