Onheilspellende cijfers die voortkomen uit een enquête die VBS uitvoerde op vraag van de Belgische Beroepsvereniging van Artsen-Anesthesie en Reanimatie (BSAR). Aan Vlaamse zijde was die enquête een succes. Alle Vlaamse ziekenhuizen beantwoordden de enquête, inclusief de vier universitaire ziekenhuizen. Verschillende diensten waar anesthesisten werkzaam zijn werden bevraagd - naast de diensten anesthesie en reanimatie ook intensieve zorg/urgentiegeneeskunde en de pijnklinieken.

Van de 53 ziekenhuizen werd één uit de analyse gehouden omdat de opgegeven cijfers een discrepantie vertoonden. De enquête was anoniem. "Rekening gehouden met een kleine foutenmarge kun je met 95% zekerheid zeggen dat in de komende vijf jaar het aantal vacatures voor anesthesisten in ziekenhuizen tussen de 176 en de 182 zal bedragen", vertelt dokter Dirk Himpe, voormalig diensthoofd Anesthesie en Reanimatie van ZNA tijdens een virtueel symposium van BSAR op 8 mei. Het Agentschap Zorg en Gezondheid kon mededelen dat er in 2020 liefst 353 stageplannen waren ingediend door anesthesisten in opleiding. Slechts voor een goede helft van de anesthesisten in opleiding zou er een plaats vrijkomen.

In Franstalig België verliep de enquête veel moeizamer dan in Vlaanderen. In de Brusselse en Waalse ziekenhuizen zijn 341 stageplannen door anesthesisten ingediend. Men rekent de komende vijf jaar op 149 vacatures, maar de onzekerheid over de validiteit van dit cijfer is veel groter.

Professor Luc Sermeus van de UCL had namens de wetenschappelijke vereniging toch wat kritische bedenkingen bij de enquête. Ze vond plaats in volle coronacrisis - en in het algemeen op een moment van grote onzekerheid bij de anesthesisten. De nomenclatuur wordt hervormd, ziekenhuizen groeperen zich in netwerken en de effecten van de invoering van 'laagvariabele zorg' zijn nog niet goed gekend.

Lees ook: Onzeker toekomst

Onheilspellende cijfers die voortkomen uit een enquête die VBS uitvoerde op vraag van de Belgische Beroepsvereniging van Artsen-Anesthesie en Reanimatie (BSAR). Aan Vlaamse zijde was die enquête een succes. Alle Vlaamse ziekenhuizen beantwoordden de enquête, inclusief de vier universitaire ziekenhuizen. Verschillende diensten waar anesthesisten werkzaam zijn werden bevraagd - naast de diensten anesthesie en reanimatie ook intensieve zorg/urgentiegeneeskunde en de pijnklinieken. Van de 53 ziekenhuizen werd één uit de analyse gehouden omdat de opgegeven cijfers een discrepantie vertoonden. De enquête was anoniem. "Rekening gehouden met een kleine foutenmarge kun je met 95% zekerheid zeggen dat in de komende vijf jaar het aantal vacatures voor anesthesisten in ziekenhuizen tussen de 176 en de 182 zal bedragen", vertelt dokter Dirk Himpe, voormalig diensthoofd Anesthesie en Reanimatie van ZNA tijdens een virtueel symposium van BSAR op 8 mei. Het Agentschap Zorg en Gezondheid kon mededelen dat er in 2020 liefst 353 stageplannen waren ingediend door anesthesisten in opleiding. Slechts voor een goede helft van de anesthesisten in opleiding zou er een plaats vrijkomen. In Franstalig België verliep de enquête veel moeizamer dan in Vlaanderen. In de Brusselse en Waalse ziekenhuizen zijn 341 stageplannen door anesthesisten ingediend. Men rekent de komende vijf jaar op 149 vacatures, maar de onzekerheid over de validiteit van dit cijfer is veel groter. Professor Luc Sermeus van de UCL had namens de wetenschappelijke vereniging toch wat kritische bedenkingen bij de enquête. Ze vond plaats in volle coronacrisis - en in het algemeen op een moment van grote onzekerheid bij de anesthesisten. De nomenclatuur wordt hervormd, ziekenhuizen groeperen zich in netwerken en de effecten van de invoering van 'laagvariabele zorg' zijn nog niet goed gekend. Lees ook: Onzeker toekomst