Uit een recente enquête (2018) van Medisch Contact en Arts in spe blijkt dat 11% van de Nederlandse geneeskundestudenten en 21% van de co-assistenten al te maken kreeg met seksuele intimidatie. Hierop besloot de opleidingsdirecteur van het VUmc, Christa Boer, een campagne omtrent grensoverschrijdend gedrag te lanceren.

Het doel van de campagne is om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken. Er zijn negen ambassadeurs uit de bachelor- en de masteropleiding geneeskunde aangesteld - studenten dus, maar ook Christa Boer is een van hen. (Mede)studenten kunnen met hen praten over een persoonlijke situatie of het thema in het algemeen.

Op de campagnewebsite, www.zouikwatzeggen.nl, worden ook heel duidelijk de studiebegeleiders als aanspreekpunten voorgesteld.

Verder vinden studenten er een toolkit om met grensoverschrijdend gedrag om te gaan. Als slachtoffer, maar ook als je zelf een dergelijke situatie opmerkt.

In de toolkits wordt ook uitgelegd hoe een student een officiële melding kan doen.

Volgens nieuwswebsite Skipr.nl hebben andere UMC's en opleidingsziekenhuizen aangegeven dat zij mee willen werken aan de campagne.

In Vlaanderen is er vooralsnog geen dergelijk grootschalig initiatief bekend.

Uit een recente enquête (2018) van Medisch Contact en Arts in spe blijkt dat 11% van de Nederlandse geneeskundestudenten en 21% van de co-assistenten al te maken kreeg met seksuele intimidatie. Hierop besloot de opleidingsdirecteur van het VUmc, Christa Boer, een campagne omtrent grensoverschrijdend gedrag te lanceren.Het doel van de campagne is om grensoverschrijdend gedrag bespreekbaar te maken. Er zijn negen ambassadeurs uit de bachelor- en de masteropleiding geneeskunde aangesteld - studenten dus, maar ook Christa Boer is een van hen. (Mede)studenten kunnen met hen praten over een persoonlijke situatie of het thema in het algemeen. Op de campagnewebsite, www.zouikwatzeggen.nl, worden ook heel duidelijk de studiebegeleiders als aanspreekpunten voorgesteld.Verder vinden studenten er een toolkit om met grensoverschrijdend gedrag om te gaan. Als slachtoffer, maar ook als je zelf een dergelijke situatie opmerkt.In de toolkits wordt ook uitgelegd hoe een student een officiële melding kan doen.Volgens nieuwswebsite Skipr.nl hebben andere UMC's en opleidingsziekenhuizen aangegeven dat zij mee willen werken aan de campagne.In Vlaanderen is er vooralsnog geen dergelijk grootschalig initiatief bekend.