Het coronavirus veroorzaakt covid-19, obesitas veroorzaakt diabetes en cardiovasculaire ziektes. Beide zijn momenteel een belangrijke doodsoorzaak in België. Meer nog: covid-19-patiënten met obesitas hebben een hoger risico om ernstig ziek te worden.

Stel dat we obesitas op dezelfde manier zouden benaderen als het coronavirus. Dan zouden we maatregelen hebben zoals 'alle fastfoodrestaurants en frietkoten moeten dicht', om daarna te verstrengen naar 'alle restaurants en cafés dicht', alsook de 'feestjes thuis verbieden'.

We zouden ons moeten wegen en dat wordt dan centraal geregistreerd. Valt het gewicht buiten de standaardwaarden, dan krijg je telefoon van een 'dieettracer'; iemand die daar niet per se jarenlang voor is opgeleid. Deze legt u dan op wat je wel en niet mag eten en hoeveel je moet bewegen.

In de winkel zouden we door een bodyscanner moeten en op basis van uw lichaamssamenstelling mag je dan bepaalde voeding wel of niet kopen. Wie te zwaar is, verliest ook een stuk van zijn loon.

En we zouden dat allemaal normaal vinden, ook al is er geen perspectief op een obesitasvrije wereld. Net zoals we de huidige coronamaatregelen normaal vinden, terwijl er ook geen perspectief is op een coronavrije wereld (of het toch onwaarschijnlijk is dat we het coronavirus weldra of ooit volledig zullen uitroeien).

Bij deze vragen we ook aandacht voor de negatieve invloed van de coronamaatregelen op de leefstijl van kinderen in de afgelopen maanden. Deze blijkt namelijk uit onderzoek van kinderartsen in Nederland en uit de cijfers bij Kind en Gezin en het CLB in Vlaanderen.

Een deel van de kinderen die door de maatregelen en het sluiten van scholen en sportclubs veelal thuis moesten blijven, is aangekomen. Dit door meer ongezonde tussendoortjes te gaan eten en minder te gaan bewegen.

Het coronavirus veroorzaakt covid-19, obesitas veroorzaakt diabetes en cardiovasculaire ziektes. Beide zijn momenteel een belangrijke doodsoorzaak in België. Meer nog: covid-19-patiënten met obesitas hebben een hoger risico om ernstig ziek te worden. Stel dat we obesitas op dezelfde manier zouden benaderen als het coronavirus. Dan zouden we maatregelen hebben zoals 'alle fastfoodrestaurants en frietkoten moeten dicht', om daarna te verstrengen naar 'alle restaurants en cafés dicht', alsook de 'feestjes thuis verbieden'. We zouden ons moeten wegen en dat wordt dan centraal geregistreerd. Valt het gewicht buiten de standaardwaarden, dan krijg je telefoon van een 'dieettracer'; iemand die daar niet per se jarenlang voor is opgeleid. Deze legt u dan op wat je wel en niet mag eten en hoeveel je moet bewegen.In de winkel zouden we door een bodyscanner moeten en op basis van uw lichaamssamenstelling mag je dan bepaalde voeding wel of niet kopen. Wie te zwaar is, verliest ook een stuk van zijn loon. En we zouden dat allemaal normaal vinden, ook al is er geen perspectief op een obesitasvrije wereld. Net zoals we de huidige coronamaatregelen normaal vinden, terwijl er ook geen perspectief is op een coronavrije wereld (of het toch onwaarschijnlijk is dat we het coronavirus weldra of ooit volledig zullen uitroeien). Bij deze vragen we ook aandacht voor de negatieve invloed van de coronamaatregelen op de leefstijl van kinderen in de afgelopen maanden. Deze blijkt namelijk uit onderzoek van kinderartsen in Nederland en uit de cijfers bij Kind en Gezin en het CLB in Vlaanderen.Een deel van de kinderen die door de maatregelen en het sluiten van scholen en sportclubs veelal thuis moesten blijven, is aangekomen. Dit door meer ongezonde tussendoortjes te gaan eten en minder te gaan bewegen.