Het artificiële intelligentieprogramma van Deepmind, een Britse dochtermaatschappij van Google, versloeg vorige week de 19-jarige Chinese wereldkampioen Ke Jie. Go is een strategisch bordspel uit China van duizenden jaren oud. Bedoeling is de tegenstander te omsingelen door zwart-witte stenen op een bepaalde manier te rangschikken. Eerder versloeg AlphaGo al de Zuid-Koreaanse Go-kampioen Lee Sedol. Door tegen steeds betere Go-spelers te strijden, kon Deepmind het algoritme verbeteren.

Nu wil Deepmind het algoritme inzetten voor wetenschappelijke doeleinden, zoals de energieconsumptie verlagen en nieuwe remedies zoeken voor ziekten. Daarmee gaat het bedrijf, dat machines nieuwe taken leert zonder tussenkomst van de mens, de tour op van IBM. IBM's supercomputer Watson wordt in de VS al jaren ingezet in het domein van de oncologie, zoals het bij voorstellen van behandelplannen.

In het verleden ging Deepmind al in zee met de Britse National Health Service (NHS). Vooraleer Deepmind zijn AI echter volop kan loslaten op de datasystemen van de NHS, moeten ze wel volledig gedigitaliseerd zijn.

Het artificiële intelligentieprogramma van Deepmind, een Britse dochtermaatschappij van Google, versloeg vorige week de 19-jarige Chinese wereldkampioen Ke Jie. Go is een strategisch bordspel uit China van duizenden jaren oud. Bedoeling is de tegenstander te omsingelen door zwart-witte stenen op een bepaalde manier te rangschikken. Eerder versloeg AlphaGo al de Zuid-Koreaanse Go-kampioen Lee Sedol. Door tegen steeds betere Go-spelers te strijden, kon Deepmind het algoritme verbeteren.Nu wil Deepmind het algoritme inzetten voor wetenschappelijke doeleinden, zoals de energieconsumptie verlagen en nieuwe remedies zoeken voor ziekten. Daarmee gaat het bedrijf, dat machines nieuwe taken leert zonder tussenkomst van de mens, de tour op van IBM. IBM's supercomputer Watson wordt in de VS al jaren ingezet in het domein van de oncologie, zoals het bij voorstellen van behandelplannen.In het verleden ging Deepmind al in zee met de Britse National Health Service (NHS). Vooraleer Deepmind zijn AI echter volop kan loslaten op de datasystemen van de NHS, moeten ze wel volledig gedigitaliseerd zijn.