De regel ging vorig jaar al in, maar fabrikanten mochten hun oude voorraden nog opmaken.

Het merk mag alleen nog in letters op de pakjes worden vermeld. De gezondheidsboodschappen beslaan nu bijna driekwart van voor- en achterkant. Vanaf 21 mei geldt er ook een verbod op sigaretten met een smaakje. Verder geldt er een minimum aantal sigaretten van twintig stuks per pakje.

Afradend effect

Sinds het Europees verbod op tabaksreclame is het sigarettenpakje de voornaamste reclamedrager geworden. Jongeren zijn daarbij vaak het eerste target.

Neutrale pakjes maken roken minder aantrekkelijk, zo wijzen verschillende Europese studies uit. Ze hebben een afradend effect hebben op jongeren, toonde een onderzoek van de Universiteit Antwerpen in opdracht van Stichting tegen Kanker nog aan. De organisatie pleit al langer voor een verplichte invoering van neutrale verpakkingen voor tabaksproducten in ons land. In 2015 werd een wetsvoorstel van Catherine Fonck (cdH) daarover nog van tafel geveegd.

Australië toondbeeld

Naast het Verenigd Koninkrijk, voerde in Europa ook Frankrijk de neutrale verpakkingen al in.

In Australië worden sinds 2012 al blanco pakjes verkocht. Sindsdien zou het percentage rokers op het laagste punt ooit staan.

De regel ging vorig jaar al in, maar fabrikanten mochten hun oude voorraden nog opmaken. Het merk mag alleen nog in letters op de pakjes worden vermeld. De gezondheidsboodschappen beslaan nu bijna driekwart van voor- en achterkant. Vanaf 21 mei geldt er ook een verbod op sigaretten met een smaakje. Verder geldt er een minimum aantal sigaretten van twintig stuks per pakje. Afradend effectSinds het Europees verbod op tabaksreclame is het sigarettenpakje de voornaamste reclamedrager geworden. Jongeren zijn daarbij vaak het eerste target.Neutrale pakjes maken roken minder aantrekkelijk, zo wijzen verschillende Europese studies uit. Ze hebben een afradend effect hebben op jongeren, toonde een onderzoek van de Universiteit Antwerpen in opdracht van Stichting tegen Kanker nog aan. De organisatie pleit al langer voor een verplichte invoering van neutrale verpakkingen voor tabaksproducten in ons land. In 2015 werd een wetsvoorstel van Catherine Fonck (cdH) daarover nog van tafel geveegd.Australië toondbeeldNaast het Verenigd Koninkrijk, voerde in Europa ook Frankrijk de neutrale verpakkingen al in. In Australië worden sinds 2012 al blanco pakjes verkocht. Sindsdien zou het percentage rokers op het laagste punt ooit staan.