Vanaf 1 januari 2022 geldt er alleen nog een btw-vrijstelling voor therapeutische behandelingen. Dat schrijft De Tijd eerder deze week.

Tot op heden was de enige uitzondering op de btw-vrijstelling de louter esthetische ingrepen door een arts. "Alleen therapeutische behandelingen en ingrepen zullen nog vrijgesteld zijn van btw. Er zijn veel meer behandelingen en ingrepen zonder therapeutisch doel dan de louter esthetische prestaties." Dit zijn de woorden van Tim Van Sant, btw-specialist bij PwC Tax Consultants. De plenaire Kamer gaf op 1 juli groen licht voor het wetsontwerp dat de btw-vrijstelling op medische zorg fors inperkt.

Maar wat met artsen in de preventieve geneeskunde? Wij, preventieartsen, stellen per definitie geen therapeutische behandelingen in. Moeten wij dan binnenkort ook 21% btw betalen op ons honorarium? Het uurloon van een consultatiearts bij Kind en Gezin bedraagt op heden al slechts €66,50 bruto per uur. Dit is nu al maar bijna de helft van wat een huisarts per uur verdient (nl. vier consultaties per uur aan €27 per consultatie, oftewel €108 bruto per uur).

Als de vergoeding die een consultatiearts van Kind en Gezin ontvangt, binnenkort €66,50 inclusief 21% btw wordt, dan worden jeugdartsen, die net als huisartsen een tweejarige manama-opleiding hebben gevolgd na hun basisopleiding tot arts, nog slechts half zo veel vergoed als een huisarts.

Om dan nog niet te spreken over het uurloon van andere specialisten in de curatieve sector. Dit terwijl er net een brede consensus was om loonverschillen bij artsen weg te werken.

Gaan we nu werkelijk een stap achteruit? Zal het loonverschil tussen artsen nu nog groter gemaakt worden ten nadele van de artsen die nu al aan de laagste tarieven werken en op de koop toe niet eens in aanmerking komen voor een Riziv-toelage en dus ook al geen sociale bescherming genieten?

Vanaf 1 januari 2022 geldt er alleen nog een btw-vrijstelling voor therapeutische behandelingen. Dat schrijft De Tijd eerder deze week. Tot op heden was de enige uitzondering op de btw-vrijstelling de louter esthetische ingrepen door een arts. "Alleen therapeutische behandelingen en ingrepen zullen nog vrijgesteld zijn van btw. Er zijn veel meer behandelingen en ingrepen zonder therapeutisch doel dan de louter esthetische prestaties." Dit zijn de woorden van Tim Van Sant, btw-specialist bij PwC Tax Consultants. De plenaire Kamer gaf op 1 juli groen licht voor het wetsontwerp dat de btw-vrijstelling op medische zorg fors inperkt. Maar wat met artsen in de preventieve geneeskunde? Wij, preventieartsen, stellen per definitie geen therapeutische behandelingen in. Moeten wij dan binnenkort ook 21% btw betalen op ons honorarium? Het uurloon van een consultatiearts bij Kind en Gezin bedraagt op heden al slechts €66,50 bruto per uur. Dit is nu al maar bijna de helft van wat een huisarts per uur verdient (nl. vier consultaties per uur aan €27 per consultatie, oftewel €108 bruto per uur). Als de vergoeding die een consultatiearts van Kind en Gezin ontvangt, binnenkort €66,50 inclusief 21% btw wordt, dan worden jeugdartsen, die net als huisartsen een tweejarige manama-opleiding hebben gevolgd na hun basisopleiding tot arts, nog slechts half zo veel vergoed als een huisarts. Om dan nog niet te spreken over het uurloon van andere specialisten in de curatieve sector. Dit terwijl er net een brede consensus was om loonverschillen bij artsen weg te werken. Gaan we nu werkelijk een stap achteruit? Zal het loonverschil tussen artsen nu nog groter gemaakt worden ten nadele van de artsen die nu al aan de laagste tarieven werken en op de koop toe niet eens in aanmerking komen voor een Riziv-toelage en dus ook al geen sociale bescherming genieten?