Overstromingen in Malaga en een windhoos in La Cala de Mijas. Enkele weken na de catastrofe die zich in Valencia voltrok, beheerst het weer in het zuiden van Spanje opnieuw de nieuwsberichten. Ze volgen op een zomer vol rampspoed in Centraal- en Oost-Europa en ongeziene tornado's in de Caraïben en de Verenigde Staten. Dat de klimaatverandering veel ellende met zich meebrengt, moet voor elk weldenkend mens nu toch wel duidelijk zijn.

Dat zou je toch verwachten. Nochtans neemt in januari iemand opnieuw zijn intrek in het Witte Huis die klimaatverandering niet als een probleem ziet. De stijging van het zeeniveau? "Who the hell cares?", luidde het tijdens een verkiezingsrally in Milwaukee. Terwijl de wereld nog tot 22 november in Azerbeidzjan samenkomt voor een nieuwe klimaattop, lijkt de kans groot dat de Verenigde Staten zich onder Trump terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs.

Vaak wordt vergeten dat de klimaatverandering eveneens grote gevolgen heeft op de volksgezondheid. Tropische ziekten kennen een opmars in delen van de wereld waar ze tot recent niet voorkwamen. Bij hittegolven stijgt het sterftecijfer ook in ons land dramatisch. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde al geregeld voor de desastreuze gevolgen van de klimaatopwarming, ook op langere termijn.

Vaak wordt vergeten dat de klimaatverandering eveneens grote gevolgen heeft op de volksgezondheid.

Een voorbeeld? Bedraagt de nachtelijke temperatuur tussen 16 en 26 graden dan stijgt de kans op een vroeggeboorte met 9%, bij temperaturen tussen 19 en 30 graden zelfs met 15%. Vroeggeboortes en daaraan gekoppeld een laag geboortegewicht kunnen decennia later uitmonden in onder meer cardiovasculaire problemen.

Het lijstje met klimaatgerelateerde gezondheidsproblemen is helaas nog veel langer. Laat het duidelijk zijn dat we in alarmfase rood zitten en er dringend actie nodig is!

Overstromingen in Malaga en een windhoos in La Cala de Mijas. Enkele weken na de catastrofe die zich in Valencia voltrok, beheerst het weer in het zuiden van Spanje opnieuw de nieuwsberichten. Ze volgen op een zomer vol rampspoed in Centraal- en Oost-Europa en ongeziene tornado's in de Caraïben en de Verenigde Staten. Dat de klimaatverandering veel ellende met zich meebrengt, moet voor elk weldenkend mens nu toch wel duidelijk zijn. Dat zou je toch verwachten. Nochtans neemt in januari iemand opnieuw zijn intrek in het Witte Huis die klimaatverandering niet als een probleem ziet. De stijging van het zeeniveau? "Who the hell cares?", luidde het tijdens een verkiezingsrally in Milwaukee. Terwijl de wereld nog tot 22 november in Azerbeidzjan samenkomt voor een nieuwe klimaattop, lijkt de kans groot dat de Verenigde Staten zich onder Trump terugtrekken uit het klimaatakkoord van Parijs. Vaak wordt vergeten dat de klimaatverandering eveneens grote gevolgen heeft op de volksgezondheid. Tropische ziekten kennen een opmars in delen van de wereld waar ze tot recent niet voorkwamen. Bij hittegolven stijgt het sterftecijfer ook in ons land dramatisch. De Wereldgezondheidsorganisatie waarschuwde al geregeld voor de desastreuze gevolgen van de klimaatopwarming, ook op langere termijn. Een voorbeeld? Bedraagt de nachtelijke temperatuur tussen 16 en 26 graden dan stijgt de kans op een vroeggeboorte met 9%, bij temperaturen tussen 19 en 30 graden zelfs met 15%. Vroeggeboortes en daaraan gekoppeld een laag geboortegewicht kunnen decennia later uitmonden in onder meer cardiovasculaire problemen. Het lijstje met klimaatgerelateerde gezondheidsproblemen is helaas nog veel langer. Laat het duidelijk zijn dat we in alarmfase rood zitten en er dringend actie nodig is!