In een vorig leven was Tedros Adhanom Ghebreyesus (52) minister van Buitenlandse Zaken (2012-2016) en minister van Volkgezondheid (2005-2012) in Ethiopië. In die laatste functie hervormde hij er het nationale gezondheidssysteem. Zo kwamen er onder zijn bewind ongeveer 3.500 gezondheidscentra en 38.000 zorgprofessionals bij. Hij breidde ook de zorgverzekering substantieel uit.

In de aanloop naar de verkiezing gingen er al stemmen op dat het Afrika's beurt was om de WHO te leiden. Hij is de eerste Afrikaan aan het hoofd van de WHO. Tedros Adhanom Ghebreyesus' concurrenten waren de Britse David Nabarro (WHO, Verenigde Naties), en de Pakistaanse Sania Nishtar (ex-minister van Volksgezondheid).

De Ethiopiër staat voor grote uitdagingen. De WHO kampt met onderfinanciering en een verouderde governance structuur. Na de ebolacrisis kreeg de organisatie heel wat kritiek te verduren, onder andere omdat ze pas laat in actie schoot.

Tedros Adhanom Ghebreyesus begint op 1 juli aan zijn vijfjarige termijn.

In een vorig leven was Tedros Adhanom Ghebreyesus (52) minister van Buitenlandse Zaken (2012-2016) en minister van Volkgezondheid (2005-2012) in Ethiopië. In die laatste functie hervormde hij er het nationale gezondheidssysteem. Zo kwamen er onder zijn bewind ongeveer 3.500 gezondheidscentra en 38.000 zorgprofessionals bij. Hij breidde ook de zorgverzekering substantieel uit.In de aanloop naar de verkiezing gingen er al stemmen op dat het Afrika's beurt was om de WHO te leiden. Hij is de eerste Afrikaan aan het hoofd van de WHO. Tedros Adhanom Ghebreyesus' concurrenten waren de Britse David Nabarro (WHO, Verenigde Naties), en de Pakistaanse Sania Nishtar (ex-minister van Volksgezondheid). De Ethiopiër staat voor grote uitdagingen. De WHO kampt met onderfinanciering en een verouderde governance structuur. Na de ebolacrisis kreeg de organisatie heel wat kritiek te verduren, onder andere omdat ze pas laat in actie schoot.Tedros Adhanom Ghebreyesus begint op 1 juli aan zijn vijfjarige termijn.