Ficq deed in 2016 namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen en een aantal maatschappelijke organisaties aangifte van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrifte tegen de tabaksindustrie. Sindsdien sloten tientallen organisaties zich aan bij de aangifte tegen vier tabaksproducenten, zoals kinderartsen, gynaecologen, de verslavingszorg en medische centra.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) liet eerder dit jaar echter weten geen grond te zien voor vervolging. Volgens het OM zijn er ''binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden voor een kansrijke vervolging van de tabaksproducenten".

Snel daarop liet de advocaat weten naar het gerechtshof te stappen om te proberen alsnog vervolging af te dwingen.

Ficq deed in 2016 namens longkankerpatiënte Anne Marie van Veen en een aantal maatschappelijke organisaties aangifte van zware mishandeling (die de dood tot gevolg heeft) en valsheid in geschrifte tegen de tabaksindustrie. Sindsdien sloten tientallen organisaties zich aan bij de aangifte tegen vier tabaksproducenten, zoals kinderartsen, gynaecologen, de verslavingszorg en medische centra. Het Nederlandse Openbaar Ministerie (OM) liet eerder dit jaar echter weten geen grond te zien voor vervolging. Volgens het OM zijn er ''binnen de huidige wet- en regelgeving geen mogelijkheden voor een kansrijke vervolging van de tabaksproducenten". Snel daarop liet de advocaat weten naar het gerechtshof te stappen om te proberen alsnog vervolging af te dwingen.