Door de wet op de zwangerschapsafbreking van 3 april 1990 werd abortus onder bepaalde voorwaarden sowieso al niet meer vervolgd. Nu wordt het dus uit het strafwetboek gehaald. Tot nu toe staat het nog altijd vermeld onder de titel 'Misdaden en wanbedrijven tegen de orde der familie en tegen de openbare zedelijkheid'.

Op zich blijven de voorwaarden dezelfde: abortus blijft strafbaar na 12 weken en de 6 dagen bedenktijd - vooraleer een ingreep kan plaatsvinden - worden ook behouden. De vermelding verdwijnt gewoon uit het strafwetboek.

Verschillende partijen, organisaties en academici ijverden al lang om abortus uit het strafwetboek te halen en zo het stigma errond te verkleinen (herlees hier het interview met dr. Anne Verougstraete in Artsenkrant naar aanleiding van 28 jaar abortuswet).

In een reactie betreuren de Belgische bisschoppen dat abortus "een gewone medische ingreep wordt".

Door de wet op de zwangerschapsafbreking van 3 april 1990 werd abortus onder bepaalde voorwaarden sowieso al niet meer vervolgd. Nu wordt het dus uit het strafwetboek gehaald. Tot nu toe staat het nog altijd vermeld onder de titel 'Misdaden en wanbedrijven tegen de orde der familie en tegen de openbare zedelijkheid'.Op zich blijven de voorwaarden dezelfde: abortus blijft strafbaar na 12 weken en de 6 dagen bedenktijd - vooraleer een ingreep kan plaatsvinden - worden ook behouden. De vermelding verdwijnt gewoon uit het strafwetboek.Verschillende partijen, organisaties en academici ijverden al lang om abortus uit het strafwetboek te halen en zo het stigma errond te verkleinen (herlees hier het interview met dr. Anne Verougstraete in Artsenkrant naar aanleiding van 28 jaar abortuswet).In een reactie betreuren de Belgische bisschoppen dat abortus "een gewone medische ingreep wordt".