Midden juli ongeveer lanceerden de zorgkoepels in België een gezamenlijke oproep om, naar het voorbeeld van Frankrijk, vaccinatie verplicht te maken voor alle medewerkers in de zorg. Daarop beslisten de ministers van Volksgezondheid in ons land dat er voorlopig geen verplicht coronavaccin komt voor zorgmedewerkers. Er werd wel de hand gezet aan een wettelijk kader voor een verplichting.

Uit een recente bevraging van het VPP bij zijn leden blijkt dat bijna 8 op de 10 personen met een chronische ziekte 'ja' antwoorden op de vraag of een covid-19-vaccinatie verplicht moet zijn voor alle zorgverleners. "Zo'n krachtig signaal mag niet verloren gaan. Verplichte vaccinatie is noodzakelijk om juist de meest kwetsbare patiënten of bewoners waar zorgverleners mee in aanraking komen te beschermen. Voor hen blijft covid-19 immers levensbedreigend", stelt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform.

Met een verplichting komt veiligheid op de eerste plaats, klinkt het. Het VPP wijst er voorts op dat het in België niet de eerste keer zou zijn dat een vaccinatie verplicht wordt gemaakt voor bepaalde beroepscategorieën. "Kijk maar naar de verplichte hepatitis B vaccinatie die al verschillende jaren is ingebed in de arbeidswetgeving."

Midden juli ongeveer lanceerden de zorgkoepels in België een gezamenlijke oproep om, naar het voorbeeld van Frankrijk, vaccinatie verplicht te maken voor alle medewerkers in de zorg. Daarop beslisten de ministers van Volksgezondheid in ons land dat er voorlopig geen verplicht coronavaccin komt voor zorgmedewerkers. Er werd wel de hand gezet aan een wettelijk kader voor een verplichting.Uit een recente bevraging van het VPP bij zijn leden blijkt dat bijna 8 op de 10 personen met een chronische ziekte 'ja' antwoorden op de vraag of een covid-19-vaccinatie verplicht moet zijn voor alle zorgverleners. "Zo'n krachtig signaal mag niet verloren gaan. Verplichte vaccinatie is noodzakelijk om juist de meest kwetsbare patiënten of bewoners waar zorgverleners mee in aanraking komen te beschermen. Voor hen blijft covid-19 immers levensbedreigend", stelt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform.Met een verplichting komt veiligheid op de eerste plaats, klinkt het. Het VPP wijst er voorts op dat het in België niet de eerste keer zou zijn dat een vaccinatie verplicht wordt gemaakt voor bepaalde beroepscategorieën. "Kijk maar naar de verplichte hepatitis B vaccinatie die al verschillende jaren is ingebed in de arbeidswetgeving."