In 2015 startte het Zweedse Göteborg met een 30-urenweekexperiment in een woonzorgcentrum. In plaats van de klassieke 38 uur, moesten de werknemers voortaan nog maar 30 uur per week werken, met behoud van loon. Na twee jaar zouden kosten en baten in kaart worden gebracht. Een financiële flop, berichtten verschillende (internationale) media.

Zo stegen de totale kosten met 25 procent. Er moesten veertien extra medewerkers worden aangeworven. Maar door die extra krachten waren er wel minder overuren nodig, wat de meerkost op 10 à 12 procent zou brengen.

In een recent interview met De Morgen toont bevoegd schepen in Göteborg, Daniel Bernmar, zich strijdvaardig. "De resultaten waren écht goed. Werknemers moesten minder overuren kloppen, ervoeren minders stress, waren gelukkiger. Er waren 10 procent minder afwezigheden door ziekte. Dat alles kwam ook de kwaliteit van de zorg ten goede. Er werden meer activiteiten georganiseerd, en ook de bewoners waren blij."

Begin volgend jaar start Göteborg met twee nieuwe experimenten. Een kleuterschool gaat er naar een werkweek van 30 uur, en er worden vijf bijkomende uren voorzien voor activiteiten die de gezondheid van de werknemers moeten verbeteren zoals o.m. yoga en mindfulness.

In het tweede project worden sociale werkers tewerkgesteld in shifts van zes uur (in plaats van een gewone werkdag van acht uur). Op die manier kan het maatschappelijk centrum langer openblijven.

In 2015 startte het Zweedse Göteborg met een 30-urenweekexperiment in een woonzorgcentrum. In plaats van de klassieke 38 uur, moesten de werknemers voortaan nog maar 30 uur per week werken, met behoud van loon. Na twee jaar zouden kosten en baten in kaart worden gebracht. Een financiële flop, berichtten verschillende (internationale) media. Zo stegen de totale kosten met 25 procent. Er moesten veertien extra medewerkers worden aangeworven. Maar door die extra krachten waren er wel minder overuren nodig, wat de meerkost op 10 à 12 procent zou brengen. In een recent interview met De Morgen toont bevoegd schepen in Göteborg, Daniel Bernmar, zich strijdvaardig. "De resultaten waren écht goed. Werknemers moesten minder overuren kloppen, ervoeren minders stress, waren gelukkiger. Er waren 10 procent minder afwezigheden door ziekte. Dat alles kwam ook de kwaliteit van de zorg ten goede. Er werden meer activiteiten georganiseerd, en ook de bewoners waren blij."Begin volgend jaar start Göteborg met twee nieuwe experimenten. Een kleuterschool gaat er naar een werkweek van 30 uur, en er worden vijf bijkomende uren voorzien voor activiteiten die de gezondheid van de werknemers moeten verbeteren zoals o.m. yoga en mindfulness.In het tweede project worden sociale werkers tewerkgesteld in shifts van zes uur (in plaats van een gewone werkdag van acht uur). Op die manier kan het maatschappelijk centrum langer openblijven.