Huidkanker is de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker in ons land. Jaarlijks komen er 37.000 huidkankerpatiënten bij. Ter vergelijking, er worden elk jaar circa 67.000 andere invasieve tumoren gediagnosticeerd in België. Het overgrote deel van de huidkankers wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan zonlicht.

Zorgwekkende trend

Dermatoloog Thomas Maselis, Belgisch voorzitter van Euromelanoma: "België heeft een huidkankerprobleem. Afhankelijk van het type huidkanker, neemt het aantal patiënten met deze diagnose jaarlijks toe met 5 tot 9%. Een zorgwekkende trend, zeker als je weet dat een aanzienlijk deel van deze patiënten twee of meerdere huidkankers zal ontwikkelen. We merken wel dat de meeste Belgen zich bewust zijn van de risico's van te veel zon, maar er vaak nog niet in slagen om hun gedrag aan te passen. Er is nog werk aan de winkel dus, want kennis én gedragsverandering zijn de krachtigste wapens om het tij te keren."

Amper drie dagen na de officiële lancering van de jaarlijkse preventieweek voor huidkanker, waren alle plaatsen bij de 150 deelnemende artsen - die zich volledig kosteloos engageren - volzet. Dokter Maselis: "Steeds meer mensen kloppen bij een dermatoloog aan om hun huid te laten nakijken op verdachte vlekjes. Dat is een positieve trend, want bij vroegtijdige diagnose kan je huidkanker genezen. Twintig jaar preventiecampagnes heeft er alvast toe bijgedragen dat heel wat meer melanomen in een vroeg stadium worden ontdekt. Euromelanoma blijft dan ook dezelfde boodschap brengen: bescherm je tegen te veel zon en win, bij twijfel, professioneel advies in."

Sticker

Vanaf dinsdag 22 mei wordt via de apotheken ook een speciale 'Skin Memories'-sticker verdeeld, die mensen er via Facebook eraan herinnert om hun huid na te kijken op afwijkende moedervlekjes.

Huidkanker is de meest voorkomende én snelst stijgende vorm van kanker in ons land. Jaarlijks komen er 37.000 huidkankerpatiënten bij. Ter vergelijking, er worden elk jaar circa 67.000 andere invasieve tumoren gediagnosticeerd in België. Het overgrote deel van de huidkankers wordt veroorzaakt door overmatige blootstelling aan zonlicht. Zorgwekkende trendDermatoloog Thomas Maselis, Belgisch voorzitter van Euromelanoma: "België heeft een huidkankerprobleem. Afhankelijk van het type huidkanker, neemt het aantal patiënten met deze diagnose jaarlijks toe met 5 tot 9%. Een zorgwekkende trend, zeker als je weet dat een aanzienlijk deel van deze patiënten twee of meerdere huidkankers zal ontwikkelen. We merken wel dat de meeste Belgen zich bewust zijn van de risico's van te veel zon, maar er vaak nog niet in slagen om hun gedrag aan te passen. Er is nog werk aan de winkel dus, want kennis én gedragsverandering zijn de krachtigste wapens om het tij te keren."Amper drie dagen na de officiële lancering van de jaarlijkse preventieweek voor huidkanker, waren alle plaatsen bij de 150 deelnemende artsen - die zich volledig kosteloos engageren - volzet. Dokter Maselis: "Steeds meer mensen kloppen bij een dermatoloog aan om hun huid te laten nakijken op verdachte vlekjes. Dat is een positieve trend, want bij vroegtijdige diagnose kan je huidkanker genezen. Twintig jaar preventiecampagnes heeft er alvast toe bijgedragen dat heel wat meer melanomen in een vroeg stadium worden ontdekt. Euromelanoma blijft dan ook dezelfde boodschap brengen: bescherm je tegen te veel zon en win, bij twijfel, professioneel advies in."StickerVanaf dinsdag 22 mei wordt via de apotheken ook een speciale 'Skin Memories'-sticker verdeeld, die mensen er via Facebook eraan herinnert om hun huid na te kijken op afwijkende moedervlekjes.