Sinds de centralisatie van complexe ingrepen bij pancreas- en slokdarmkanker voerde de dienst algemene en hepatobiliaire heelkunde van het UZ Gent meer dan 120 pancreasingrepen uit. Dat is een stijging met 20 procent.

Doorverwijzing

Sinds 1 juli 2019 centraliseert de overheid complexe ingrepen bij pancreas- en slokdarmkanker in ziekenhuizen die minstens 20 ingrepen per jaar uitvoeren. Uit cijfers van het Kankerregister blijkt dat de overlevingskansen in die centra veel hoger liggen dan in ziekenhuizen met minder expertise. Zowel voor pancreaschirurgie als voor slokdarmchirurgie kreeg het UZ Gent van het Riziv een erkenning in de nieuwe conventie. Partnerziekenhuizen verwijzen hun patiënten voor de ingreep dan ook door naar het UZ Gent. Dat verklaart voor een groot deel de stijging tot meer dan 120 ingrepen.

De diagnostiek, de eventuele voorbehandeling en de nabehandeling gebeuren in het verwijzende perifere centrum. Alle partners respecteren daarbij de vrije keuze van de patiënt. Via wekelijkse multidisciplinaire teambesprekingen wordt het volledige beleid voor een patiënt besproken.

Goede zaak

Diensthoofd prof. dr. Frederik Berrevoet: "Het is nog te vroeg om te besluiten dat de conventie een positieve impact heeft op het aantal complicaties en het langetermijnresultaat. Maar meerdere patiënten uit de partnerziekenhuizen leken voorheen niet meer in aanmerking te komen voor een pancreasingreep. Na de multidisciplinaire besprekingen hebben we hen toch met succes kunnen opereren."

"De conventie is dus een goede zaak voor de patiënt en voor de samenwerkende ziekenhuizen", besluit prof. Berrevoet. "De patiënt kan rekenen op een efficiënt aanbod van kwalitatieve zorg zonder lange wachtlijsten. Ook het prijskaartje vermindert doordat herhalingen van onderzoeken worden vermeden."

Sinds de centralisatie van complexe ingrepen bij pancreas- en slokdarmkanker voerde de dienst algemene en hepatobiliaire heelkunde van het UZ Gent meer dan 120 pancreasingrepen uit. Dat is een stijging met 20 procent. DoorverwijzingSinds 1 juli 2019 centraliseert de overheid complexe ingrepen bij pancreas- en slokdarmkanker in ziekenhuizen die minstens 20 ingrepen per jaar uitvoeren. Uit cijfers van het Kankerregister blijkt dat de overlevingskansen in die centra veel hoger liggen dan in ziekenhuizen met minder expertise. Zowel voor pancreaschirurgie als voor slokdarmchirurgie kreeg het UZ Gent van het Riziv een erkenning in de nieuwe conventie. Partnerziekenhuizen verwijzen hun patiënten voor de ingreep dan ook door naar het UZ Gent. Dat verklaart voor een groot deel de stijging tot meer dan 120 ingrepen. De diagnostiek, de eventuele voorbehandeling en de nabehandeling gebeuren in het verwijzende perifere centrum. Alle partners respecteren daarbij de vrije keuze van de patiënt. Via wekelijkse multidisciplinaire teambesprekingen wordt het volledige beleid voor een patiënt besproken.Goede zaakDiensthoofd prof. dr. Frederik Berrevoet: "Het is nog te vroeg om te besluiten dat de conventie een positieve impact heeft op het aantal complicaties en het langetermijnresultaat. Maar meerdere patiënten uit de partnerziekenhuizen leken voorheen niet meer in aanmerking te komen voor een pancreasingreep. Na de multidisciplinaire besprekingen hebben we hen toch met succes kunnen opereren.""De conventie is dus een goede zaak voor de patiënt en voor de samenwerkende ziekenhuizen", besluit prof. Berrevoet. "De patiënt kan rekenen op een efficiënt aanbod van kwalitatieve zorg zonder lange wachtlijsten. Ook het prijskaartje vermindert doordat herhalingen van onderzoeken worden vermeden."