De mama vertelt: "Ruben is 2,5 jaar oud en is overdag nog niet droog. Het wordt echt een probleem want binnenkort mag hij naar het instapklasje en dus moet hij zindelijk zijn."

Zulke mama's zien wij meer en meer. Onze maatschappij verlangt van kinderen dat ze zindelijk zijn op een zeer jonge leeftijd. De zoektocht naar lichamelijke perfectie start op een steeds jongere leeftijd. Het is voor iedereen natuurlijk leuker als een kind droog is. Naast de kost van de luiers, het wassen van vuile kleren en het verversen, is een ouder ook gewoon trots als zijn kind droog is.

Een kind vragen om droog te zijn voordat het er rijp voor is, kan alleen maar aanleiding geven tot latere blaasfunctiestoornissen

Toch hebben kinderen tijd nodig om zich te ontwikkelen. Een kind vragen om droog te zijn voordat het er rijp voor is, kan alleen maar aanleiding geven tot latere blaasfunctiestoornissen. Of het kan de zindelijkheid nog verder vertragen. Zouden wij een zuigeling vragen om zijn melkfles zelf vast te houden voordat hij naar de opvang gaat? Wel, hetzelfde geldt voor de zindelijkheid. Kinderen hebben tijd nodig om te leren. Het is normaal voor een kind om op 5jarige leeftijd nog natte broekjes te hebben. En om 's nachts droog te zijn, mag je wachten tot 7 jaar.

De eerste stappen in de zindelijkheidstraining komen best van het kind zelf. Het kind toont interesse in een toilet of geeft aan wanneer er stoelgang in de luier zit. Van zodra er interesse is, kan je het kind aanmoedigen om op het potje te gaan en eventueel belonen als er iets tevoorschijn komt. Nooit straffen en nooit forceren dus om op het potje te gaan. En ook heel belangrijk: het goede voorbeeld geven door zelf te tonen dat je naar het toilet gaat en uit te leggen wat je daar doet. Voldoende drinken om de blaas goed te ontwikkelen is vaak een pijnpunt in het hele proces. Daar is de rol van de leerkrachten zeer belangrijk. Kinderen moeten de hele dag door voldoende drinken.

Vandaag, dinsdag 28 mei, is het World Bedwetting Day. Het motto van deze dag is 'It's time to take action'. Actie nemen door de ouders en leerkrachten te informeren over het juiste zindelijkheidsproces en de juiste leeftijd waarop je een kind mag meesleuren naar het ziekenhuis als het nog niet droog is. Kleine Ruben mocht gelukkig direct weer buiten gaan spelen.

De mama vertelt: "Ruben is 2,5 jaar oud en is overdag nog niet droog. Het wordt echt een probleem want binnenkort mag hij naar het instapklasje en dus moet hij zindelijk zijn." Zulke mama's zien wij meer en meer. Onze maatschappij verlangt van kinderen dat ze zindelijk zijn op een zeer jonge leeftijd. De zoektocht naar lichamelijke perfectie start op een steeds jongere leeftijd. Het is voor iedereen natuurlijk leuker als een kind droog is. Naast de kost van de luiers, het wassen van vuile kleren en het verversen, is een ouder ook gewoon trots als zijn kind droog is. Toch hebben kinderen tijd nodig om zich te ontwikkelen. Een kind vragen om droog te zijn voordat het er rijp voor is, kan alleen maar aanleiding geven tot latere blaasfunctiestoornissen. Of het kan de zindelijkheid nog verder vertragen. Zouden wij een zuigeling vragen om zijn melkfles zelf vast te houden voordat hij naar de opvang gaat? Wel, hetzelfde geldt voor de zindelijkheid. Kinderen hebben tijd nodig om te leren. Het is normaal voor een kind om op 5jarige leeftijd nog natte broekjes te hebben. En om 's nachts droog te zijn, mag je wachten tot 7 jaar. De eerste stappen in de zindelijkheidstraining komen best van het kind zelf. Het kind toont interesse in een toilet of geeft aan wanneer er stoelgang in de luier zit. Van zodra er interesse is, kan je het kind aanmoedigen om op het potje te gaan en eventueel belonen als er iets tevoorschijn komt. Nooit straffen en nooit forceren dus om op het potje te gaan. En ook heel belangrijk: het goede voorbeeld geven door zelf te tonen dat je naar het toilet gaat en uit te leggen wat je daar doet. Voldoende drinken om de blaas goed te ontwikkelen is vaak een pijnpunt in het hele proces. Daar is de rol van de leerkrachten zeer belangrijk. Kinderen moeten de hele dag door voldoende drinken.Vandaag, dinsdag 28 mei, is het World Bedwetting Day. Het motto van deze dag is 'It's time to take action'. Actie nemen door de ouders en leerkrachten te informeren over het juiste zindelijkheidsproces en de juiste leeftijd waarop je een kind mag meesleuren naar het ziekenhuis als het nog niet droog is. Kleine Ruben mocht gelukkig direct weer buiten gaan spelen.