Uit het magazine

(Gezondheids)zorg voor migranten

Migratie is geen nieuw fenomeen, evenmin is het enkel een Europees fenomeen. Maar de migratiecrisis van 2015 heeft de kijk op volkeren op de vlucht veranderd. Onder de verschillende uitdagingen die het loutere domein van de gezondheid ver overstijgen, is het noodzakelijk dat zorgsystemen zich hieraan aanpassen.

Uit het magazine

Genetische tests en het internet

Via het internet promoten commerciële firma's genetische tests bij consumenten. Rond Black Friday staan tests in de aanbieding voor nog geen 80 euro. Van een medisch toezicht of genetische counseling is vaak geen sprake. Vraag is dan binnen welk juridisch kader deze testen kunnen worden aangeboden en aangevraagd.

Uit het magazine

Oogarts in een land met 770.000 blinden

Eind november ging in C-Mine Genk de documentaire 'Losing sight' in première. De Congolese oogarts Socrate Kapalu kwam de documentaire over vermijdbare blindheid in de Democratische Republiek Congo persoonlijk aan de pers voorstellen.

Met Rode Neuzen alleen komen we er niet

Het Vlaamse regeerakkoord van september 2019 kondigde met veel trots maatregelen aan voor de verhoging van de capaciteit in de geestelijke gezondheidszorg. Niettemin lijken deze beloften uiteindelijk uit te draaien op gigantische besparingen voor de sector.

Revalidatie met twee snelheden dreigt

Revalidatie met twee snelheden dreigt te ontstaan bij gebrek aan afstemming tussen de Vlaamse en de federale overheid. Dat zegt communicatieverantwoordelijke Karolien Pennewaert van het revalidatieziekenhuis Inkendaal in Vlezenbeek (Sint-Pieters-Leeuw).

Bvas: De Block mag wachtposten niet verplichten

Een nieuw ontwerp-KB zou, in uitvoering van de zogenaamde Kwaliteitswet, alleen samenwerkingsverbanden van wachtposten nog de mogelijkheid geven de medische permanentie van huisartsen te organiseren. BVAS stuurde daarover een brief naar minister De Block.

Compendium 2.0 rolt van de pers

Ze zijn ze nog aan het uitpakken, de nieuwe lading boeken Compendium 2.0. Het papier ruikt naar nieuw. Ik heb Romée Snijders aan de lijn, die door het dolle heen is. Zij en haar redactiemaatje Veerle Smit zitten in hun gehuurde kantoortje in Amsterdam waar ze maar liefst 14 maanden lang gezwoegd hebben om de 2de editie van het Compendium Geneeskunde klaar te stomen.

Waardig sterven actueler dan ooit

Recht op Waardig Sterven vzw en het Departement Gezondheid en Welzijn van AP Hogeschool Antwerpen vertonen op 31 januari 2020 de documentaire 'End credits'van Marc Cosyns en Alexander Decommere, een kritische blik uit 2012 op de praktijk van de euthanasiewetgeving, actueler dan ooit.

Uit het magazine

Een adelbrief van Van Gogh

Vincent Van Gogh prees hem als 'een fameus colorist' en plaatste hem naast Manet, terwijl Rik Wouters hem met Ensor vergeleek. Nochtans is de 19de eeuwse Antwerpse kunstschilder Henri De Braekeleer de voorbije decennia van het toneel verdwenen. Het Musée Rops in Namen probeert daar nu verandering in te brengen.

Uit het magazine

Hoe weer aan de slag gaan?

Patiënten met een chronische ziekte willen vaak graag weer aan het werk, maar ervaren daarbij drempels. Er is een belangrijke rol weggelegd voor de huisarts, zegt Ilse Weeghmans, directeur van het Vlaams Patiëntenplatform.

Uit het magazine

Een akker om te zaaien

Dat ex-topman van het Riziv dr. Ri De Ridder recent een vlijmscherpe evaluatie maakte van ons gezondheidssysteem met zijn boek Goed Ziek is de voorbije week in de pers niet onopgemerkt gebleven. Centrale pijnpunten daarin zijn intussen bekend: overmedicalisering, een gapende gezondheidskloof tussen arm en rijk, teveel prestatiegeneeskunde en een tekort aan samenwerking tussen gezondheid en welzijn.

Uit het magazine

Supergespecialiseerd en holistisch

De specialist van de toekomst is vaak supergespecialiseerd, maar houdt tegelijk vast aan een holistische benadering van de patiënt. Hij staat open voor nieuwe technologie maar wil niet opgesloten worden in het ziekenhuis.

BVAS vraagt dringend overleg rond informateursnota

BVAS reageert verontrust op berichten in de media dat informateur Paul Magnette het remgeld in de eerste lijn en de ereloonsupplementen wil afschaffen. Populistische maatregelen waar eigenlijk een heel duur prijskaartje aan vasthangt, waarschuwt het.