Vlaamse woonzorgcentra krijgen een verkeerde handleiding bij de testkit. In het journaal betuigt Karine Moykens, die de nieuwe Vlaamse taskforce leidt, haar spijt voor de "pijnlijke zaak". Ook erg letterlijk te nemen. Ondertussen werd de correcte handleiding bezord. Voor federaal minister Philippe De Backer, die over de testkits en de levering van beschermingsmateriaal waakt, is het geen te beste dag. Hij moet ook een levering van drie miljoen FFP2-maskers afkeuren. Negen maart, de volgende episode in de coronacrisis.

Gisteren 8 april lagen er 5.590 covid-19-patiënten in het ziekenhuis. Dat zijn er 98 minder dan de dag ervoor. Er waren 459 nieuwe ziekenhuisopnamen en 483 ontslagen. Er werden 4.300 tests uitgevoerd, waarvan er 1.580 positief waren. In de woonzorgcentra zijn al 1.569 afnamen verricht.

Tussen het begin van de Corona-uitbraak en 7 april behandelde het Universitair Kinderziekenhuis Koningin Fabiola (UKZKF) twaalf besmette patiënten -in leeftijd variërend tussen enkele dagen en 17 jaar. Geen enkele daarvan moest geïntubeerd worden en acht Covid-19-zieken mochten ondertussen het ziekenhuis al verlaten. In totaal testte men 139 patiënten.

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft de Vakgroep Volksgezondheid en Eerstelijnszorg van de Universiteit Gent voor de volgende vier jaar aangeduid als 'Collaborating Centre (WHOCC). De bekende professor em. huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer wordt WHOCC-hoofd.

Het weer blijft goed, maar of het coronavirus daar last van heeft is nog niet zo zeker, geeft viroloog Steven Van Gucht aan. Corona blijft in ieder geval het nieuws domineren: vertwijfeling in onze woonzorgcentra, krimpende economieën, tal van onbeantwoorde vragen over hoe het verder moet,...

"Bij de afweging om een patiënt op intensieve zorg op te nemen, houden intensivisten geen rekening met leeftijd, geslacht, ras, sociale status of andere elementen. Het enige gehanteerde criterium, zijn de overlevingskansen van de patiënt. Dat is een louter medisch criterium."

Misschien zag u enkele dagen geleden de beelden op VRT Nieuws. In het centrum van Guayaquil, de havenstad in het zuiden van Ecuador, kunnen de begrafenisondernemers niet volgen en liggen de lijken in de straten. Op de foto zien we hoe een doodskist op een roestige open vrachtwagen wordt geladen.

"Ouderen, chronische zieken en andere personen met statistisch lagere overlevingskansen worden gestigmatiseerd. Zonder schroom en zonder publiek debat stellen academici en beroepsverenigingen nu opnamecriteria op om patiënten te selecteren." Dat stelt een verontwaardigde dokter Yves Louis, voorzitter van de 'Groupe Mémoire-Groep Herinnering', vast.

Chemie-, farma- en voedingsbedrijven hebben de handen in elkaar geslagen om, in nauwe samenwerking met de overheid, hun productiecapaciteit op te voeren en zodoende één miljoen liter handgel aan te maken.

AZ Herentals vindt een slimme methode om schorten weer gegarandeerd coronavrij te maken: wacht tot het virus dood is, Maar professor Erika Vlieghe waarschuwt ons: van de noodmaatregelen in de crisis zullen we niet vanzelf afraken. Dat vraagt zorgvuldige planning. Lees hier het coronanieuws van vandaag.

Het Agentschap Zorg en Gezondheid geeft vandaag (7 april) meer uitleg over het gebruik van de 11.243 testkits die het onder de woonzorgcentra mag verdelen. Een groep van 55 centra zal alle zorgbewoners en personeelsleden kunnen testen.

In Vlaamse woonzorgcentra overleden de voorbije dagen 241 personen. Dat aantal komt bovenop de gewone melding van 162 nieuwe dodelijke slachtoffers in het voorbije etmaal. Dat brengt de dodentol tot nu toe op 2035! Maar wel werden weer een stuk minder ernstig zieke nieuwe patiënten opgenomen.

De afgelopen tijd richtten verschillende zorginstellingen en individuele zorgverleners zich tot de bevolking met de oproep om geen noodzakelijke zorg uit te stellen. Het Vlaams Patiëntenplatform wil te weten komen hoeveel zorg wordt uitgesteld en organiseert daarom een bevraging.