Recente reflecties over het verbeteren van de gezondheid van patiënten focussen op het opkrikken van de gezondheidsgeletterdheid en het versterken van de therapietrouw. Maar wat als de patiënt zich simpelweg niet gehoord voelt door de arts? Dan gooit hij toch ook de blister pillen de prullenmand in?

Uit verschillende getuigenissen van patiënten aan De Morgen blijkt dat verzekeringsartsen hun elektronisch medisch dossier hebben ingekeken, en dit zonder hun medeweten, noch toestemming. Op die manier kunnen die verzekeringsartsen informatie misbruiken om de eventuele terugbetaling in een verzekeringsdossier te beïnvloeden. "Dit is regelrechte fraude", zegt Tijs Ruysschaert, woordvoerder van minister Maggie De Block.

Wat houdt het verplicht elektronisch voorschrijven van geneesmiddelen eigenlijk precies in? En wat gaan de gevolgen zijn voor jouw praktijk. Bijscholen kun je met Eenlijn.be ook van thuis uit, van achter je computer - met e-learning of door deelname aan een webinar.

'Gezondheidswijsheid' - er bestaan in ons land al veel initiatieven om die te promoten. Dat belichtte het KCE onlangs nog met een rapport. MSD Belgium organiseert samen met partners Healthnest, een wedstrijd die innoverende acties in de kijker zet.

De beheerders van het locoregionaal ziekenhuisnetwerk gevormd door de 'Cliniques universitaires Saint-Luc, de kliniek Sint-Jan Brussel, de Europaziekenhuizen en de 'Clinique Saint-Pierre Ottignies zetten woensdag 22 januari hun handtekening onder het officiële samenwerkingscontract. Het nieuwe netwerk telt 2.700 bedden.

Vlaamse huisartsen zijn niet optimaal op de hoogte van de zorgbehoeften van patiënten die een suïcidepoging ondernamen. De kwaliteit van de nazorg van huisartsen voor patiënten na een suïcidepoging is relatief goed.

Neuroloog Steven Laureys, bekend van zijn werk met mensen die een coma overleven, ontvangt de Prijs Generet voor Zeldzame Ziekten. Aan deze prijs beheerd door de Koning Boudewijnstichting, is een bedrag van 1 miljoen euro verbonden.

Uit het magazine

Patiënten met een DKV Hospi Select-polis moeten 20% van de ereloon- en kamersupplementen uit eigen zak betalen als ze zich laten opnemen in een eenpersoonskamer van een 'niet-partnerziekenhuis'. Sinds 1 januari beschouwt de privéverzekeraar 33 ziekenhuizen niet langer als partner.

Uit het magazine

"Australië kampt ieder jaar met bosbranden. Dit jaar zijn er echter veel meer en duren ze veel langer", vertelt huisarts Tim Bresseleers (47) vanuit Yeronga, een suburbs van Brisbane, de derde grootste stad van Australië en hoofdstad van de deelstaat Queensland. Een 'ooggetuigenverslag' van deze uitgeweken Antwerpenaar.

Op vrijdag 7 februari 2020 vindt het jaarlijks Valentijns-Vaccinatiesymposium plaats in Antwerpen. Het doel is om allen die betrokken zijn bij vaccinatie in Vlaanderen te informeren over de introductie van nieuwe vaccins in België en Vlaanderen en over nieuwe kennis rond vaccinatie.

Uit het magazine

In de komende weken komen drie artsen voor assisen in Gent omwille van de euthanasie in 2010 op Tine Nys, een vrouw van 38 jaar met psychische problemen. Heeft dit proces geen afschrikkend effect bij artsen, die bij enige afwijking of onzorgvuldigheid dreigen voor de rechtbank te worden gesleept?

De meest kraamklinieken die jaarlijks geen 557 bevallingen halen, kunnen volgens het Kenniscentrum beter de deuren sluiten. Wel moet de toegankelijkheid verzekerd blijven. Kraamklinieken waar jaarlijks een kleine 1.000 bevallingen plaatsvinden is het streefdoel.

Op 1 januari 2020 heeft het Belgisch Instituut voor gezondheid Sciensano een nieuwe algemeen directeur aangesteld. Christian Léonard volgt Myriam Sneyers op als hoofd van Sciensano, die tot dan toe directeur van Sciensano ad interim was, sinds 2018. Léonard was de afgelopen twee jaar directeur-generaal ad interim van KCE.