Uit het magazine

Eén ziekenhuis op drie kleurt rood

Bijna één ziekenhuis op drie (32%) was in 2018 verlieslatend. Dat is een lichte verbetering ten opzichte van het jaar voordien toen 44% van de ziekenhuizen in het rood gingen. De artsenhonoraria zijn goed voor een bijdrage van 6,4 miljard (plus 5,3%) op een totale omzet van 15,5 miljard.

Uit het magazine

Drie vrouwelijke Franstalige ministers belast met gezondheid

Vorige week zag de Vlaamse regering het daglicht met Wouter Beke als minister voor Welzijn en Gezondheid. In Franstalig België werden de portefeuilles gezondheidszorg al een tijdje geleden verdeeld over liefst drie vrouwelijke ministers: Christie Morreale (PS), Bénédicte Linard (Ecolo) en Valérie Glatigny (MR). Drie nieuwkomers bovendien.

Uit het magazine

Welke multidisciplinariteit wilt u?

De Bvas lanceert in samenwerking met Artsenkrant een enquête over multidisciplinariteit. Voorzitter dokter Philippe Devos vraagt u massaal deel te nemen. Een uitstekende gelegenheid om uw mening te geven over een belangrijk onderwerp en uw syndicale vertegenwoordigers duidelijk te maken hoe ze u beter kunnen verdedigen.

Verzekeringscomité quasi unaniem

Het Verzekeringscomité keurde maandag 7 oktober een voorstel goed voor de begroting van volgend jaar. Dat gebeurde met vrij grote instemming op de banken van zorgverleners, ziekenfondsen en zorginstellingen - er waren twee onthoudingen. Het voorstel vertrekt naar de Algemene Raad.

Uit het magazine

'28 ministers heb ik versleten'

Tijdens zijn lange carrière werd Marc Moens met niet minder dan 28 ministers geconfronteerd. Het meeste indruk maakte Jean-Luc Dehaene (CD&V). Appreciatie omwille van zijn dossierkennis heeft hij ook voor Frank Vandenbroucke (sp.a).

Honderden miljoenen mensen lijden onnodig aan oogproblemen

Minstens 2,2 miljard mensen wereldwijd hebben een visuele handicap of lijden aan blindheid. En ongeveer een kleine helft van die gevallen had vermeden kunnen worden door de juiste zorg of een gezondere levensstijl. Dat blijkt uit een rapport van de WHO.

Samen veerkrachtig

Vandaag, 10 oktober, is het Werelddag van de Geestelijke Gezondheid. Al voor de vijfde keer op rij organiseert de Vlaamse Vereniging Geestelijke Gezondheid (VVGG), dat onder de koepel valt van het Steunpunt Geestelijke Gezondheid, de Vlaamse versie.

'Risico dat Djalali doodstraf krijgt nog steeds erg reëel'

Het risico dat Ahmadreza Djalali, de VUB-gastprofessor die al meer dan drie jaar in de Iraanse cel zit, de doodstraf krijgt, is nog steeds erg reëel." Dat meldt spoedarts Gerlant Van Berlaer (UZ Brussel) donderdag in De Ochtend op de Werelddag tegen de doodstraf.

Tweede congres 'Levensstijl als medicijn'

Zaterdag 16 november organiseert LifeMe, een groepering van artsen, onderzoekers en patiënten/ervaringsdeskundigen die pleiten voor (een verandering van) levensstijl om chronische ziekten te behandelen, voor de tweede keer een congres.

Verzekeringscomité stelt begroting Riziv voor

Het Verzekeringscomité keurde gisteren (7 oktober) het begrotingsvoorstel goed van zorgverleners en ziekenfondsen. De drie artsensyndicaten scharen zich in een gezamenlijke mededeling achter de nota - met een slag om de arm over de verdeling van de 100 miljoen 'marge'.

Nobelprijs bekroont ontdekking tweesnijdend zwaard

De Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde gaat dit jaar naar William Kaelin, Sir Peter Ratcliffe en Gregg Semenza. Het drietal ontdekte in 1991 de hypoxia-induced factor. Multipele toepassingen wenken aan de einder.

Geld voor het e-GMD in een of twee keer per jaar?

De Artsensyndicaten willen eensgezind dat er in de begroting 2020 een bedrag van 19,5 miljoen opgenomen is voor het veralgemeende e-GMD in 2021. Maar er is onenigheid over de betaling van het forfait in een of twee keer.

Riziv voert campagne rond meniscectomie

Volgens de Dienst Geneeskunde Evaluatie en Controle van het Riziv vinden er in ons land te veel meniscectomieën plaats. Het schreef alle orthopedische chirurgen aan om hen te herinneren aan de EBM-richtlijnen.