Op de Nationale Commissie Artsen-Ziekenfondsen van 11 september kwamen de nieuwe maatregelen voor 'appropriate care' nogmaals ter sprake. Eén ervan gaat over de permanentietoeslag voor huisartsen.

Bij een eerstelijnspsychologische consultatie (klinisch psycholoog of orthopedagoog) betaalt de patiënt wel remgeld. Bij het cijfer in de Artsenkrant van 22 september (pagina 2) werd dit niet correct weergegeven.

Uit het magazine

PARCOER vzw is een van de vijftien psychosociale revalidatiecentra voor volwassenen in Vlaanderen. Deze centra helpen mensen met een psychische kwetsbaarheid om hun plaats in de samenleving terug te vinden. Preventie is een belangrijk deel van hun werking. "Huisartsen zijn daarbij een cruciale schakel, maar we bereiken hen nog onvoldoende."

"De solvabiliteit (de buffer) waar VITAZ in 2022 over beschikte, exclusief kapitaalsubsidie, bedroeg 35%. Daarmee voldoen we ruimschoots aan de norm van 20% die het dagblad de Tijd vooropstelt. Ook een kwaliteitskrant schuift helaas wel eens uit." VITAZ, het netwerk van Waaslandse ziekenhuizen reageert op een foutieve analyse in de Tijd.

Vlaams minister van Volksgezondheid en Welzijn Hilde Crevits (CD&V) wil dat elke eerstelijnszone in Vlaanderen op termijn een referentiearts dementie heeft. Dat zegt de minister naar aanleiding van de "grote interesse" onder artsen voor de opleiding tot 'referentiearts dementie'.

The European Respiratory Society International Congress 2023 took place at MiCo in Milan, Italy from 9 - 13 September, 2023.

Cartoons

Ontdek hier regelmatig een nieuwe tekening van onze cartoonist KIM.

Om u te helpen

Een digitaal platform voor en door artsen (in spe) met artikels, getuigenissen, opinies, webinars over mentaal welzijn. Doel: de zorgsector menselijker maken. Initiatiefnemers zijn Artsenkrant en Arts in Nood.

Meer info

Deze week in Artsenkrant

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven

VACATURES

Bekijk de huidige jobaanbiedingen

Geaccrediteerde nascholing

Met het nascholingsprogramma AK Academy kunnen artsen hun kennis aanscherpen voor de praktijk van alledag.

Alle dossiers

Artsenkrant bijlagen

Voor de bijlagen, die als een aparte editie met Artsenkrant worden mee verstuurd, verdiept de redactie van Artsenkrant zich telkens een nummer lang in een ziekenhuis of zorgorganisatie.