Al 3.200 mensen hebben zich aangemeld voor de medische reserve. Sciensano en het Riziv passen een aantal procedures aan. Het praktische en het minder praktische nieuws van de dag.

Jelle Swinnen

Dokter Jelle Swinnen is spoedarts in AZ Delta in Roeselare. Vanop de frontlinie brengt hij voor Artsenkrant de komende weken regelmatig verslag uit van de manier waarop het ziekenhuis dagdagelijks de strijd tegen Covid-19 voert.

De Belgische arts en epidemioloog Iris De Ryck brengt vanuit Italië regelmatig verslag uit over hoe het land de strijd tegen Covid-19 voert. Met de lessons learned kijkt ze naar België en naar hoe de crisis hier aangepakt wordt. Deze aflevering: over de zin en onzin van cijfers.

Een analyse van de wetenschappelijke literatuur over het verband tussen roken en de Covid-19-epidemie leert dat rokers vatbaarder zijn voor infectie, ernstiger symptomen ontwikkelen en een hoger overlijdensrisico lopen. Verrassend is dat eigenlijk niet.

In Sint-Truiden gaat het eerste schakelzorgcentrum van Vlaanderen open. Dat moet het Sint-Trudoziekenhuis ontlasten, dat een toevloed van covid-19-patiënten te verwerken kreeg.

U bent huisarts, specialist of arts in opleiding en u denkt dat u besmet bent geraakt met SARS-CoV-2 ? Laat ons dat dan weten via deze anonieme enquête. Aan de hand van uw respons willen we in kaart brengen hoeveel artsen sinds het begin van de epidemie met het coronavirus besmet werden.

De pandemie slaat overal hard toe. Elke dag duiken er nieuwe verrassingen op - geregeld stuurt het beleid de richtlijnen bij. Met deze pagina proberen we hard u het belangrijkste nieuws voor artsen te laten bijbenen.

Exclusieve prijzen

Artsenkrant bijlagen

Voor de bijlagen, die als een aparte editie met Artsenkrant worden mee verstuurd, verdiept de redactie van Artsenkrant zich telkens een nummer lang in een ziekenhuis of zorgorganisatie.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven

Artsenkrant op Twitter

Deze week in Artsenkrant