Een toegankelijke geestelijke gezondheidszorg en dat een leven lang. Zorg in logische netwerken georganiseerd, begrijpbaar voor patiënten en hun familie. Het welzijns- en gezondheidsbeleid onder één bevoegde minister. Dat zijn drie speerpunten van het 'masterplan voor de hervorming van de geestelijke gezondheidszorg' dat de Staten-Generaal opstelde.

Eénlijn.be organiseert deze en volgende week een aantal webinars over - wat anders? - eHealth-diensten. Geen zin om een uurtje 's avonds of tijdens de middag vrij te maken en uit te vinden hoe het juist zit met het eHealth-certificaat?

Woensdag 1 juli erkende de Vlaamse overheid 60 Zorgraden. De bezegeling van een drie jaar durend proces. Maar uitgerekend Domus Medica plaatst een kritische nood bij een nieuwe opdracht die de Zorgraden nu krijgen. DM vindt dat de Vlaamse overheid de huisartsenkringen negeert.

In de toekomst gebeurt de diagnose van obstructief slaapapneusyndroom (OSAS) best zo veel mogelijk thuis, in plaats van in een slaaplaboratorium. Dat zegt het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg in een nieuw rapport. Het KCE beveelt ook aan om huisartsen een grotere rol te laten spelen bij de diagnose en behandeling van OSAS.

Het aantal covidpatiënten in de ziekenhuizen is voorbije week met bijna een kwart gedaald (-24%), berekent Sciensano. Het aantal patiënten dat op intensieve zorg ligt, is ook met 8% verminderd. In het nieuws 'in vogelvlucht': de prevalentie van antistoffen tegen Sars-CoV-2 is weer wat gedaald, en: u kunt meewerken aan 'contact tracing' zonder vrees dat u uw beroepsgeheim schendt.

De Zomerwedstrijd van Artsenkrant staat dit jaar in het teken van de kunst. Samen met onze partner, ARTGallery.be, stellen we u in de kranten van 2 en 9 juli -20 en 27 augustus 4 kunstwerken voor die de winnaars van de daaraan verbonden wedstrijden gratis voor 1 jaar in hun privé-interieur of praktijkruimte kunnen hangen. Bij elk van de 4 afleveringen krijgt u een prijsvraag en een schiftingsvraag te beantwoorden.Tot en met 15 september kan u deelnemen aan de 4 wedstrijden.

'Heel veel zelf moeten uitdokteren' - De druk op de huisartsen gemeten - 'Er moest snel en vaak geïmproviseerd worden'

Exclusieve prijzen

Artsenkrant bijlagen

Voor de bijlagen, die als een aparte editie met Artsenkrant worden mee verstuurd, verdiept de redactie van Artsenkrant zich telkens een nummer lang in een ziekenhuis of zorgorganisatie.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven

Artsenkrant op Twitter

Deze week in Artsenkrant