De verschillende verenigingen in ons land die de huisartsenkringen vertegenwoordigen hebben , samen met Kartel, een plan van aanpak uitgewerkt voor wanneer zich in België een epidemie zou voordoen op een schaal zoals die in Wuhan. Hoe kan de eerste lijn in een dergelijk scenario functioneren?

In 2019 duurde het gemiddeld 15 weken voordat een huisarts zijn erkenning als stagemeester kreeg. Voor specialisten was dat 12 tot 13 weken. Dat blijkt uit het antwoord op een schriftelijke vraag van Catherine Fonck aan minister De Block.

Het VASO-platform voor sportmedisch onderzoek krijgt binnenkort een stevige update. Sport- en huisartsen die al over de VASO-software beschikken, kunnen na een eenmalige workshop met die nieuwe versie aan de slag. De vereniging van Sport- en Keuringsartsen (SKA) doet een oproep naar de huisartsen om zich eveneens op het systeem aan te sluiten, gezien het stijgend aantal sporters. Ook wordt er een app ontwikkeld die zal dienen als digitale sportpas in het kader van duurzame trajectbegeleiding.

Er wordt veel onderzoek verricht naar het nieuwe coronavirus 2019-nCoV, momenteel COVID-19 genoemd, dat in december in Wuhan (China) werd ontdekt. Een subjectieve keuze van de laatste studies.

Eén Belg op 20 ging in 2018 niet naar de huisarts, tandarts of het ziekenhuis... Vooral zelfstandigen, Brusselaars, mannen en alleenstaanden behoren tot deze groep van 'niet-gebruikers'. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de Onafhankelijke Ziekenfondsen.

Exclusieve prijzen

Artsenkrant bijlagen

Voor de bijlagen, die als een aparte editie met Artsenkrant worden mee verstuurd, verdiept de redactie van Artsenkrant zich telkens een nummer lang in een ziekenhuis of zorgorganisatie.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven

Artsenkrant op Twitter

Deze week in Artsenkrant