Zorg en Gezondheid selecteerde zes projecten voor een 'brede eerstelijnspraktijk'. Dergelijke praktijken berusten op een samenwerking tussen huisartsen en lokale besturen. Ze onderzoeken of het VIPA het opzetten van dit soort praktijken kan financieren. De bedoeling is tevens om op die manier startende huisartsen aan te trekken.

Het aantal besmettingen met covid verdubbelt nog om de 9 dagen, maar de aangroei lijkt wat af te nemen. Hamvraag is hoeveel patiënten met de Omikron-variant op intensieve zorg belanden. Ondertussen kregen al 5,87 miljoen Belgen een booster en 30.000 vijf- tot elfjarigen een eerste prik.

Bijna de helft van de Belgen weet niet wat gezondheidsgegevens zijn en heeft nooit gehoord van het elektronisch medisch dossier. De huisarts blijft veel populairder dan dokter Google.

De Task Force Therapeutics gaf dit weekend enige toelichting bij de adviezen en de aankopen van geneesmiddelen tegen covid. De introductie van twee antivirale middelen blijft voorlopig vooral experimenteel.

In samenwerking met de UA, VUB, UGent en ULiège lanceert de KU Leuven een nationale studie naar de effectiviteit van Camostat tegen covid-19. In Azië wordt dit goedkope medicijn al decennia lang gebruikt tegen een pancreasontsteking. De onderzoekers vragen in eerste instantie dat patiënten met symptomen zich aanmelden.

Onderzoek van skeletten uit de archeologische sites van het laatmiddeleeuwse dorp Slijpe, het kleinstedelijke Deinze, de vroegmoderne dorpen Moorsel, Oosterweel en Zottegem en het 19de eeuwse dorp Vichte wijzen erop dat een waterrijke omgeving het risico op ziektes als malaria of luchtwegeninfecties verhoogt.

Clinical Update

Alle artikels

Artsenkrant bijlagen

Voor de bijlagen, die als een aparte editie met Artsenkrant worden mee verstuurd, verdiept de redactie van Artsenkrant zich telkens een nummer lang in een ziekenhuis of zorgorganisatie.

Wedstrijden

Extra editie

Partner Content

Artsenkrant Partner Content biedt bedrijven, organisaties en overheden de toegang tot het netwerk van Artsenkrant. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven

Artsenkrant op Twitter

Deze week in Artsenkrant