Betalen voor preventie?

Jacques Ninane - In een onderzoek, dat gepubliceerd werd in het gerenommeerde Journal of the American College of Cardiology, kregen rokers bedragen aangeboden tot 1.650 dollar. Op voorwaarde dat een reeks van zes laboratoriumtesten kon bevestigen dat ze de sigaret effectief hadden opgegeven.

Tussen hoofd en hart

Tussen hoofd en hart

Jacques Ninane - Weet u nog in 2001 toen imatinib op de markt kwam ? Het was de eerste gerichte molecule voor de behandeling van een maligne aandoening, chronische myeloïde leukemie. Deze molecule betekende een revolutie voor de behandeling van CML. En daar bleef het niet bij. Vandaag stellen onderzoekers zich vragen over de duur van de behandeling. Kan de behandeling gestopt worden? En zo ja, wanneer?

Bevoorrechte ogenblikken

Bevoorrechte ogenblikken

Dr Christian Cottriau - Het einde van het jaar is een periode van feesten, van samenzijn met het gezin, goed voorziene tafels, kaarsen, versierde kerstbomen en decoratie om wat licht te brengen tijdens de donkerste zes weken van het jaar. Het doet wat denken aan het Deense 'hygge', dat zo goed blijkt te zijn voor de gemoedsstemming.

Een revolutie in dienst van de patiënt

Een revolutie in dienst van de patiënt

Dr Christian Cottriau - De immuno-oncologie is ontegensprekelijk een van de meest opvallende 'hot topics' in de strijd tegen kanker. Elk congres en elke studie, gesteund door de eerste bijzonder spectaculaire resultaten, wekt dan ook uitzonderlijke hoop op. Dat is de reden waarom Belgian Oncology News een speciaal nummer wijdt aan dit fenomeen. Het aantal publicaties over het onderwerp is niet meer te tellen. Dit eindejaarsnummer is dan ook beperkt tot een snel overzicht van de belangrijkste evoluties in het vakgebied.

Mijn excuses indien u het al wist

Mijn excuses indien u het al wist

Dr Jacques Ninane - Maar ik zou deze jachtperiode en de special van BON over immunologie en immunotherapie voor kanker willen aangrijpen om eens op jacht te gaan naar monoklonale antistoffen. Ziehier wat ik gevonden heb.

De impact van kanker gaat verder dan ziek zijn

De impact van kanker gaat verder dan ziek zijn

Dr Christian Cottriau - Bij het krijgen van een kankerdiagnose gaan de eerste gedachten van een patiënt in de regel naar essentiële en logische vragen : de mogelijkheid van genezing, de overlevingskansen, de therapeutische benadering, de duur ervan en de directe of langetermijngevolgen. Levenskwaliteit wordt in eerste instantie vaak naar de achtergrond verbannen, maar krijgt een toenemend belang naargelang de ziekte evolueert en de psychologische impact voor de patiënt groter wordt.

Elementair, mijn beste Watson

Elementair, mijn beste Watson

Dr Jacques Ninane - Watson, de supercomputer van IBM, werd drie jaar geleden vooral bekend omdat hij twee oud-kampioenen van het Amerikaanse tv-spel Jeopardy had verslagen. Nu haalt hij de krantenkoppen omdat hij een belangrijke speler zou kunnen worden bij de behandeling van kanker.

Waarom krijgen olifanten geen kanker?

Waarom krijgen olifanten geen kanker?

Dr Jacques Ninane - Een team Amerikaanse onderzoekers lijkt een mysterie ontrafeld te hebben : olifanten lijken als bij wonder niet vatbaar voor kanker.

Meer dan een nieuw therapeutisch paradigma

Meer dan een nieuw therapeutisch paradigma

Dr Christian Cottriau - Of het nu gaat om digestieve oncologie, hematologie of een 'best off' van de belangrijkste sessies van de ASCO, op elk congres lijkt een toename van positieve studies te bevestigen dat de ontwikkeling van de antitumorale immunotherapie een echte revolutie betekent voor de behandeling van kanker.

Hoe lang agressief behandelen ?

Hoe lang agressief behandelen ?

Dr Christian Cottriau - Een analyse die gepresenteerd werd tijdens het recente congres van de ASCO benadrukt dat een aanzienlijke groep patiënten jonger dan 65 jaar met gevorderde vormen van solide tumoren, minstens één agressieve behandeling kreeg tijdens de laatste 30 levensdagen.