Prof. Marc Peeters (UZ Antwerpen) komt terug op het belang van de tweedelijnstherapie en de daaropvolgende behandelingslijnen bij colorectale kanker. Er bestaan verschillende opties. In België wordt TSA102 terugbetaald vanaf 1 oktober. Dat is uitstekend nieuws voor de patiënten, vooral omdat die behandeling een betere levenskwaliteit waarborgt. Prof. Peeters benadrukt ook het belang van een multidisciplinair beleid.

De behandeling van longkanker is grondig veranderd met de komst van immunotherapie en de gerichte geneesmiddelen van de laatste generatie. De studies PACIFIC en FLAURA waren erg 'hot' op het congres van de ESMO dit jaar. Prof. Solange Peters, die verkozen is tot voorzitster van de ESMO voor 2020-2021, komt ook terug op ontwikkeling van almaar efficiëntere geneesmiddelen die beter te verdragen zijn, niet alleen bij de behandeling van longkanker, maar ook bij de behandeling van nier-, huid- en borstkanker.

Prof. dr. Evandro de Azambuja (Jules Bordet Instituut, Brussel) komt terug op twee belangrijke studies die werden gepresenteerd in de sessies over gemetastaseerde borstkanker: MONARCH-3, die elders aan bod komt, en TONIC, een studie die de immunotherapie bij borstkanker heeft onderzocht. Daar wachten borstspecialisten al lang op.

Twee van de belangrijke vier boodschappen die prof. dr. Bertrand Tombal (UCL, Saint-Luc, Brussel) heeft onthouden, betreffen uiteraard de STAMPEDE- en de LATITUDE-studie. Dit zal zijn nut hebben in de dagelijkse praktijk zodra de geneesmiddelen in België te verkrijgen zijn. Ook genetisch onderzoek maakt zijn opwachting bij prostaatkanker.

Er zijn studies die de perceptie van een ziekte en een behandeling grondig onderuithalen. Dat geldt ook voor de CheckMate-214-studie bij gemetastaseerde nierkanker.

De COMBI-AD-studie zal zeer waarschijnlijk een keerpunt betekenen bij de behandeling van een gemetastaseerd melanoom. De resultaten overtreffen de verwachtingen, volgens de onderzoekers.

Prof. Eric Van Cutsem was tijdens ESMO 2017 voorzitter van verschillende sessies, waaronder die over maagkanker. Hij vat de essentie voor ons samen en bespreekt eveneens de vooruitgang die kan leiden tot effectieve veranderingen in de medische praktijk op basis van de resultaten van de FLOT-studie en van immunotherapie.

De FLAURA-studie betekent een revolutie bij de behandeling van patiënten met een EGFR+ NSCLC (niet-kleincellige longkanker) en opent interessante perspectieven.

Checkpointremmers hebben een omwenteling teweeggebracht bij de behandeling van tal van kankers. De resultaten van de PACIFIC-studie bevestigen hun waarde bij de behandeling van niet-kleincellige longkanker (NSCLC).

PARP-remmers zijn zeer doeltreffende geneesmiddelen, die het herstel van het DNA verhinderen. Rucaparib werd onderzocht bij patiënten die al verschillende behandelingslijnen hadden gekregen.

Lorelei is een Duitse legende over een zeemeermin. De Lorelei, waar we het hier over hebben, valt geen zeelieden aan, maar borstkanker in een vroeg stadium. De resultaten zijn bemoedigend.