Er bestaat geen twijfel over dat de grootste 'unmet need' bij parkinson een geneesmiddel is dat de ziekteprogressie kan afremmen, zegt onderzoeker prof. Tom Foltynie (University College London) aan de BBC. Het team is enthousiast over de behaalde resultaten, maar wijst erop dat er verder onderzoek vereist is naar de langetermijneffecten van het middel.

Stabiel

In het onderzoek, dat in The Lancet werd gepubliceerd, kreeg de helft van de 64 betrokken patiënten exenatide toegediend, de anderen een placebo. Alle patiënten bleven hun gebruikelijke medicatie innemen. Zoals verwacht ging de tweede groep er over een periode van 48 weken op achteruit. De patiënten die exenatide kregen, bleven stabiel. En drie maanden na de stopzetting van de experimentele behandeling was de exenatidegroep nog steeds beter af.

"Dit is de eerste klinische trial waar zo'n groot effect werd behaald", zegt prof. Foltynie. "Dat doet ons veronderstellen dat het geneesmiddel niet alleen symptomen maskeert, maar dat het ook echt iets doet aan de aandoening."

Ook alzheimer

Exenatide werkt in op de receptor GLP-1, die ook in hersencellen terug te vinden is. De onderzoekers denken dat het geneesmiddel die receptoren efficiënter doet werken of hen helpt om te overleven. Daarom wordt de molecule ook getest bij andere neurodegeneratieve ziekten zoals alzheimer.

In afwachting van verder onderzoek over de veiligheid en de impact van het geneesmiddel wordt artsen en patiënten aangeraden om exenatide niet zonder meer toe te voegen aan het medicatieschema.

(Bron: BBC Health)

Er bestaat geen twijfel over dat de grootste 'unmet need' bij parkinson een geneesmiddel is dat de ziekteprogressie kan afremmen, zegt onderzoeker prof. Tom Foltynie (University College London) aan de BBC. Het team is enthousiast over de behaalde resultaten, maar wijst erop dat er verder onderzoek vereist is naar de langetermijneffecten van het middel.StabielIn het onderzoek, dat in The Lancet werd gepubliceerd, kreeg de helft van de 64 betrokken patiënten exenatide toegediend, de anderen een placebo. Alle patiënten bleven hun gebruikelijke medicatie innemen. Zoals verwacht ging de tweede groep er over een periode van 48 weken op achteruit. De patiënten die exenatide kregen, bleven stabiel. En drie maanden na de stopzetting van de experimentele behandeling was de exenatidegroep nog steeds beter af."Dit is de eerste klinische trial waar zo'n groot effect werd behaald", zegt prof. Foltynie. "Dat doet ons veronderstellen dat het geneesmiddel niet alleen symptomen maskeert, maar dat het ook echt iets doet aan de aandoening." Ook alzheimerExenatide werkt in op de receptor GLP-1, die ook in hersencellen terug te vinden is. De onderzoekers denken dat het geneesmiddel die receptoren efficiënter doet werken of hen helpt om te overleven. Daarom wordt de molecule ook getest bij andere neurodegeneratieve ziekten zoals alzheimer.In afwachting van verder onderzoek over de veiligheid en de impact van het geneesmiddel wordt artsen en patiënten aangeraden om exenatide niet zonder meer toe te voegen aan het medicatieschema.(Bron: BBC Health)