Met Ave Luïa creëren de kunstenaars van La "S" Grand Atelier een buitenissige wereld van kardinalen en nonnen, kazuifels en crucifixen, kathedralen en glasramen. Los van ideologische discussies scheppen ze een universum waarin gekende religieuze beelden een nieuwe gedaante krijgen. Deze verrassende interpretaties tonen de creatieve omgang met de katholieke beeldtaal en verhalen die diep verankerd zitten in de westerse cultuur.

Ave Luïa werd geconcipieerd en gecreëerd in La "S" Grand Atelier. Het atelier voor kunstenaars met een verstandelijke beperking in Vielsalm staat bekend om zijn eigenzinnige benadering van de art brut. Gedurfde collectieve en thematische projecten, en het samenwerken met hedendaagse kunstenaars zorgen ervoor dat La "S" de laatste jaren een unieke plaats verwierf in het actuele kunstenlandschap.

Lam Gods

Een centraal werk in de tentoonstelling is het Lam Gods van Irène Gérard, die met haar interpretatie een nieuwe blik werpt op dit gelauwerd altaarstuk van de gebroeders Van Eyck. Gérards Lam Gods toont haar opmerkelijke schilderstijl. De figuren zijn veelvlakkige lichamen, ingedeeld in zones. Deze afgebakende delen zijn niet bedoeld als deconstructie. Ze vormen een grillige puzzel, die in kleur en vorm telkens naar samenhang zoekt.

Het ingebonden Mariabeeld dat op de affiche prijkt, toont de kenmerkende stijl van Laura Delvaux. Na een periode van schilderen, legde Delvaux zich toe op textiel, met kleurrijke poppen en pluchen beren als resultaat. Voor Ave Luïa omwikkelde en borduurde Delvaux religieuze beelden in wol en stof. Net zoals haar poppen worden deze beelden ingekapseld in een beschermend en tegelijk ook verstikkend cocon.

Jésus-Triste

Er wordt ook grote aandacht besteed aan L'Evangile doré de Jésus-Triste. Deze herinterpretatie van La Bible van Gustave Doré werd bedacht door kunstenaar Yvan Alagbé en focust op een 80-tal gravures uit het Nieuwe Testament. De kunstenaars van La "S" Grand Atelier werkten samen met Jean-Christophe Long, Gerda Dendoven, Billie Mertens en Anaïd Fertéom. In koppel lieten ze zich inspireren door de oorspronkelijke beelden. De ene tekende en de andere herwerkte de tekening tot een linosnede.

Deze L'Evangile doré de Jésus-Triste werd ook in boekvorm gegoten en voor de tentoonstelling werd een Nederlandse editie gemaakt.

Ave Luïa. Het nieuwste Testament volgens atelier La "S". Tot 15 oktober in het Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43, Gent. Open dinsdag tot vrijdag van 9u tot 17u, zaterdag en zondag van 13u tot 17u, maandag gesloten. www.museumdrguislain.be

Met Ave Luïa creëren de kunstenaars van La "S" Grand Atelier een buitenissige wereld van kardinalen en nonnen, kazuifels en crucifixen, kathedralen en glasramen. Los van ideologische discussies scheppen ze een universum waarin gekende religieuze beelden een nieuwe gedaante krijgen. Deze verrassende interpretaties tonen de creatieve omgang met de katholieke beeldtaal en verhalen die diep verankerd zitten in de westerse cultuur.Ave Luïa werd geconcipieerd en gecreëerd in La "S" Grand Atelier. Het atelier voor kunstenaars met een verstandelijke beperking in Vielsalm staat bekend om zijn eigenzinnige benadering van de art brut. Gedurfde collectieve en thematische projecten, en het samenwerken met hedendaagse kunstenaars zorgen ervoor dat La "S" de laatste jaren een unieke plaats verwierf in het actuele kunstenlandschap. Lam GodsEen centraal werk in de tentoonstelling is het Lam Gods van Irène Gérard, die met haar interpretatie een nieuwe blik werpt op dit gelauwerd altaarstuk van de gebroeders Van Eyck. Gérards Lam Gods toont haar opmerkelijke schilderstijl. De figuren zijn veelvlakkige lichamen, ingedeeld in zones. Deze afgebakende delen zijn niet bedoeld als deconstructie. Ze vormen een grillige puzzel, die in kleur en vorm telkens naar samenhang zoekt.Het ingebonden Mariabeeld dat op de affiche prijkt, toont de kenmerkende stijl van Laura Delvaux. Na een periode van schilderen, legde Delvaux zich toe op textiel, met kleurrijke poppen en pluchen beren als resultaat. Voor Ave Luïa omwikkelde en borduurde Delvaux religieuze beelden in wol en stof. Net zoals haar poppen worden deze beelden ingekapseld in een beschermend en tegelijk ook verstikkend cocon.Jésus-TristeEr wordt ook grote aandacht besteed aan L'Evangile doré de Jésus-Triste. Deze herinterpretatie van La Bible van Gustave Doré werd bedacht door kunstenaar Yvan Alagbé en focust op een 80-tal gravures uit het Nieuwe Testament. De kunstenaars van La "S" Grand Atelier werkten samen met Jean-Christophe Long, Gerda Dendoven, Billie Mertens en Anaïd Fertéom. In koppel lieten ze zich inspireren door de oorspronkelijke beelden. De ene tekende en de andere herwerkte de tekening tot een linosnede.Deze L'Evangile doré de Jésus-Triste werd ook in boekvorm gegoten en voor de tentoonstelling werd een Nederlandse editie gemaakt.Ave Luïa. Het nieuwste Testament volgens atelier La "S". Tot 15 oktober in het Museum Dr. Guislain, Jozef Guislainstraat 43, Gent. Open dinsdag tot vrijdag van 9u tot 17u, zaterdag en zondag van 13u tot 17u, maandag gesloten. www.museumdrguislain.be