Belgische mode in de Himalaya

24/08/17 om 22:00 - Bijgewerkt om 22:35

Bron: Artsenkrant

Op meer dan 4000m hoog in de Himalaya koesteren enkele diepblauw gekleurde meren zich tegen witbesneeuwde Himalayapieken. Tibet is niet veraf en het behoeft dan ook geen verwondering dat dit uitgestrekte hoogplateau bevolkt worden door nomadische bewoners van Tibetaanse oorsprong.

Belgische mode in de Himalaya

De Belgische modeontwerpster Veronoque Vermussche maakt een exclusieve kledinglijn met pashimawol uit de Himalaya. © David De Vleeschouwer

De Changpa (letterlijk: de bewoners van het Noorden) trekken al eeuwenlang met hun kuddes yaks, geiten en schapen over het plateau en proberen er een karig bestaan op te bouwen. De omstandigheden zijn bar: in de winter daalt de temperatuur er vaak tot -30°C. Tijdens de korte zomerperiode slaan de (semi)nomaden hun traditionele yakharen tenten op nabij de meren van Tsokar en Tsomoriri. Hun kuddes delen het plateau met talloze kyang (wilde ezels) en grappige marmotten.

Al eeuwenlang hoeden de Changpa de bekende pashminageiten die de wol leveren voor talloze sjaals, dekens en stoffen. Wie door de bazaars in Leh, Srinagar of Kathmandu wandelt wordt overspoeld met allerhande pashmina-items, maar de echte pashminawol van hoge kwaliteit vind je onder meer nog bij de Changpa.

Veronique Vermussche, wereldreizigster en modemaakster, kwam een aantal jaren geleden tijdens haar omzwervingen door het boeddhistische deel van de Himalaya in contact met de zuiverste pashmina. Zij ging in de Himalaya op zoek naar de ambachtslui die de oude tradities in ere hielden. Jaren van research resulteerden in Tuinch, een unieke collectie van handgemaakte kledij met een moderne snit en gemaakt uit de zuiverste pashmina van de hoogste kwaliteit. Een Belgisch topproduct met Himalayaroots

De beperkte Tuinch Collectie is in België beschikbaar in geselecteerde winkels in Antwerpen, Brussel, Gent en Knokke.

Info: www.tuinch.com