Een nieuwe kunst voor een nieuwe wereld

Een nieuwe kunst voor een nieuwe wereld

In maart 1917 wanneer WOI nog in volle hevigheid woedde, brak in Rusland de grote Revolutie uit die de wereldpolitiek tot vandaag zou beïnvloeden. De Russische Revolutie zorgde ook voor een explosie van creativiteit in de kunsten. Tot Jozef Stalin in 1932 oordeelde dat het welletjes geweest was en voortaan elke zweem naar moderniteit in de kiem smoorde.

Koken met professor Matthys

Koken met professor Matthys

In de marge van het documentaire festival Docville in Leuven leidt Christophe Matthys (UZ Leuven), samen met chef-kok Manuele Vandeneynde, twee workshops (op 24 en 29 maart) Koken met de Professor in de leskeukens van CVO/VTI Leuven. Uitgangspunt: wat kunnen wij en onze kinderen vanuit wetenschappelijk oogpunt best eten of niet eten?

Foto-expo in Bozar als eerbetoon aan slachtoffer van Maalbeek

Foto-expo in Bozar als eerbetoon aan slachtoffer van Maalbeek

Johan Van Steen was een gepassioneerd fotograaf. Zijn droom om naar buiten te komen met zijn fotografie werd bruusk afgebroken door de aanslag van 22 maart 2016. Hij liet het leven in het metrostation Maalbeek. Bozar brengt een eerbetoon aan een man die licht en schaduw in zijn leven en kunst wist te omarmen.

Klarafestival en SOS Kinderdorpen laten jonge vluchtelingen musiceren

Klarafestival en SOS Kinderdorpen laten jonge vluchtelingen musiceren

Dinsdag 21 maart stond op de agenda van het Klarafestival het concert Salaam Syria, met deelname van een aantal Syrische vluchtelingen/muzikanten. Artsenkrant steunde dit schitterende initiatief en nodigde 40 muziekliefhebbers uit. Als vervolg op dit concert wordt nu het startschot gegeven van The Sound of Home. Via dit nieuwe project, gedragen door tientallen sociale en culturele partners, krijgen niet-begeleide minderjarige vluchtelingen de kans een instrument te leren bespelen.

Dirk Braeckman naar Venetië

Dirk Braeckman naar Venetië

Ik heb altijd al het gevoel gehad dat het Belgisch paviljoen gebouwd is voor mijn werk, vertelde Dirk Braeckman afgelopen vrijdag in het M-Museum Leuven waar de Belgische deelname aan de 57ste Biennale di Venezia werd voorgesteld. Met Dirk Braeckman kiest ons land voor de kunst, eerder dan voor spektakel. De expositie in Venetië zal worden samengesteld door M-Museum curator Eva Wittocx.

Rijvaardigheidsopleiding voor artsen een succes

Rijvaardigheidsopleiding voor artsen een succes

De Artsenkrant-Clubleden die vorige zaterdag deelnamen aan de gratis rijvaardigheidscursus van Artsenkrant/Pro Move in Zolder waren van heinde en verre gekomen. Na afloop toonden ze zich zeer enthousiast over de cursus die volgens hen een vast onderdeel zou moeten uitmaken van de standaardopleiding voor het behalen van een rijbewijs. De artsen maakten een slippertje en staken er heel wat van op.

Museum Dr. Guislain: de wondere wereld van de waan

Museum Dr. Guislain: de wondere wereld van de waan

Het Museum Dr. Guislain verrast vaak met originele, eigenzinnige én hoogstaande exposities. Dat is nu niet anders met de voorstelling van 'Een andere wereld'. Als je erin slaagt als nichemuseum met beperkte middelen om kunstwerken van Panamarenko, Magritte, Ensor, Marx Ernst, Odilon Redon, Dali, Broodthaers, Sol Lewitt en zelfs De Duim van César uit belangrijke collecties in bruikleen te krijgen, dan wijst dat op een grote appreciatie voor het museum in de kunstwereld.

Quo vadis, huisartsgeneeskunde?

Stijn Geysenbergh - Een bekentenis. Ik ben een nostalgicus. Als de zeewind door je haren strijkt of de Hohe Messe van Bach onderweg naar een patiënt het landschap mooier kleurt, dwalen mijn gedachten al eens af naar hoe het vroeger was. Niet dat het per se altijd beter was, maar de gedachte 'tene quod bene' vind ik toch wel een waardevol iets.

Internationaal Vesalius Symposium op eiland Zakynthos

Internationaal Vesalius Symposium op eiland Zakynthos

Van 26 tot en met 28 mei 2017 organiseert Biological and Medical Art Belgium-BIOMAB vzw de tweede editie van de Zakynthos Vesalius Triennial. Het is een uniek concept waarbij wetenschappelijk en historisch onderzoek over de Belgische anatoom die begraven ligt op het Griekse eiland, gelinkt wordt aan het literaire werk van de Zakynthiaanse vrijheidsdichter Andreas Kalvos, met als gouden draad Medische Kunst en Wetenschap.

Met Artsenkrant naar het land van El Dorado

Met Artsenkrant naar het land van El Dorado

"'Het enige risico in Colombia is dat je er niet meer weg wilt", is de slogan die het toerisme naar het Zuid-Amerikaanse land moet aanwakkeren. Hoe het vredesproces ook evolueert: wie nog een relatief onontgonnen parel zoekt, heeft aan Colombia een bijzonder mooie reisbestemming.

UGent viert 200-jarig bestaan

UGent viert 200-jarig bestaan

Op 9 oktober 1817, onder het bewind van koning Willem I, werd de Rijksuniversiteit ...

Kunst met een hart

Kunst met een hart

Tijdens twee weekends in maart worden meer dan 120 kunstwerken tentoongesteld in het Katarinahome in Mortsel en online verkocht voor het goede doel. Op de affiche staan niet alleen een aantal bekende kunstenaars, maar ook artiesten met een beperking. Het initiatief gaat uit van vzw Rotary Club Antwerpen Park.

Dr. Marc Cosyns lid van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren

Dr. Marc Cosyns lid van de Raad voor de Nederlandse Taal en Letteren

Wat doet een arts in de Raad van de Nederlandse Taal en Letteren, denkt u misschien. Marc Cosyns volgt in de Raad zijn Nederlandse collega Frans Meyman op als vertegenwoordiger van de zorg- en welzijnssector. En dat is een logische keuze. Als professor huisartsgeneeskunde besteedt dokter Cosyns veel aandacht aan communicatie in de arts-patiëntrelatie. En bovendien: "Ik hou van taal. Daarom schrijf ik ook boeken."

Met Artsenkrant-Club naar Myanmar!

Met Artsenkrant-Club naar Myanmar!

Een van de hippe reisbestemmingen in Zuidoost-Azië de jongste jaren is ongetwijfeld Myanmar, de naam die de voormalige militaire machthebbers hebben gegeven aan het vroegere Birma. De grotere opening naar de buitenwereld lokt bezoekers met zijn rijke cultuurgeschiedenis, een minzame en gastvrije bevolking en een sfeer die herinnert aan het Azië van weleer.