Prof. Guy Joos, landgenoot en voorzitter ERS 2017, aan het woord

12/09/17 om 11:39 - Bijgewerkt om 11:43

Prof. Guy Joos (UZ Gent), voorzitter van ERS 2016-2017, is een gelukkig man. Voor het ERS-congres van dit jaar in Milaan werden 20.000 deelnemers verwacht. Bij het openen van de deuren waren het er al 21.000. Dit bewijst andermaal de groeiende belangstelling voor ademhalingsaandoeningen en de kwaliteit van het wetenschappelijke programma en praktische activiteiten die op het congres worden voorgesteld. We laten het woord aan onze landgenoot.

Tijdens ons gesprek had prof. Joos het over het belang van de therapeutische en fundamentele aanwinsten die de 'big five' van de ademhalingsaandoeningen, namelijk astma (behandeling van een ernstig astma op maat), COPD (betere therapietrouw en drievoudige combinatietherapie), longkanker (boom van immunotherapie), tuberculose (die weer de kop opsteekt) en luchtweginfecties, hebben gekend.

De grote belangstelling voor de wetenschappelijke en farmacologische aanwinsten in de pneumologie heeft ook te maken met iets wat vaak wordt vergeten. Vier van die 'big five' (op astma na) staan immers in de top 10 van de belangrijkste doodsoorzaken ter wereld. Een triest privilege. Daar zou echter verandering in moeten komen met de nieuwigheden die in Milaan werden gepresenteerd.

Lees meer over: