Rechtzetting

Rechtzetting

In de Ak Update Hiv van 27/09/2018 is een foutje geslopen.

PrEP continu of enkel voor en na seks?

PrEP continu of enkel voor en na seks?

Hoe dien je het best een PrEP toe: continu of enkel voor en na seks? Het antwoord vindt u in de tussentijdse resultaten van de ...

PrEP: nog te veel gemiste kansen

PrEP: nog te veel gemiste kansen

Nog te weinig PrEP wordt voorgeschreven aan hiv-personen die een zeer hoog risico ...

Chemseks versnelt het risico

Chemseks versnelt het risico

Chemseks is een nieuwe praktijk, die erg in zwang is in bepaalde middens, met name bij mannen die seks hebben met andere mannen (homo's of biseksuelen). Chemsex verhoogt de prikkeling, de gewaarwording en de uithouding tijdens het vrijen. Recente klinische en epidemiologische onderzoeken stellen vast dat die rock-'n-rollpraktijk het risico op een nieuwe hiv-infectie of HCV-infectie verhoogt. En dan hebben we het nog niet over soa.

PrEP-gebruik stijgt gestaag, condoomgebruik neemt af

PrEP-gebruik stijgt gestaag, condoomgebruik neemt af

Australische vorsers hebben vastgesteld dat het gebruik van PrEP bij mannen die seks hebben met andere mannen, ongeacht of die al dan niet PrEP krijgen, toeneemt. Het gebruik van een condoom neemt net af bij geslachtsgemeenschap met een occasionele partner. Hoewel er dus minder systematisch gebruik wordt gemaakt van een condoom, heeft dat nog geen invloed op de gestage daling van het aantal nieuwe gevallen van hiv-infectie. De vraag is dan ook welk effect dat op langere termijn zal hebben op de epidemiologie van hiv.

Hiv + diabetes = hoger risico op tuberculose

Hiv + diabetes = hoger risico op tuberculose

Sinds de jaren tachtig stijgt het aantal gevallen van tuberculose wereldwijd in samenhang met hiv. Onlangs werd aangetoond dat diabetes een belangrijke risicofactor is voor tuberculose. Twee epidemiologische vaststellingen hebben vorsers van de Universiteit van Yale ertoe gebracht om een studie op touw te zetten om het gecombineerde effect van hiv en diabetes op het risico op tuberculose te evalueren.

Wie test zichzelf?

Wie test zichzelf?

Screening, een centraal element in de strijd tegen hiv, verloopt niet zo vlot en is in veel landen de doelstelling van het 90-90-90-programma van Unaids die het moeilijkst te bereiken is. In Frankrijk bedraagt het percentage screening volgens de laatste cijfers 84%. De andere doelstellingen (behandeling van 90% van de hiv-geïnfecteerde patiënten en een onmeetbaar lage virale belasting bij 90% van de behandelde patiënten) zijn wel al bereikt. Om de frequentie van screening te verhogen, kan je autotests aankopen in de apotheek. Wie gebruikt die tests?

Impact van polymedicatie bij hiv-geïnfecteerde patiënten

Impact van polymedicatie bij hiv-geïnfecteerde patiënten

Oudere hiv-geïnfecteerde patiënten die minstens twee geneesmiddelen krijgen die niet dienen om hiv te behandelen, maar die werden voorgeschreven voor preventieve of curatieve doeleinden of om de bijwerkingen van de antiretrovirale therapie te bestrijden, lopen een 50% hoger risico op ziekenhuisopname en een 20% hoger overlijdensrisico.

Hiv, een onafhankelijke risicofactor voor erectiestoornissen

Hiv, een onafhankelijke risicofactor voor erectiestoornissen

In een Nederlandse studie werd vastgesteld dat erectiestoornissen tweemaal vaker voorkwamen bij hiv-geïnfecteerde mannen die seks hebben met andere mannen en een antiretrovirale combinatietherapie krijgen. De auteurs concluderen dat een hiv-infectie een onafhankelijke risicofactor is voor erectiestoornissen en seksuele problemen bij hiv-geïnfecteerde patiënten van middelbare leeftijd.

Hiv en huidkanker

Hiv en huidkanker

De incidentie van en het risico op een basocellulaire of spinocellulaire huidkanker is veel hoger bij hiv-geïnfecteerde patiënten dan in de algemene bevolking. Dat is echter niet zo wat melanoom, de gevaarlijkste huidkanker, betreft: de incidentie van en het risico op een melanoom zijn vergelijkbaar in de twee onderzochte populaties.