In het "echte" leven

16/12/16 om 14:22 - Bijgewerkt om 17:07

De wetenschappers zijn absoluut pro en de resultaten van studies zijn overtuigend. Neemt niet weg dat we ons toch mogen afvragen of dat voor de patiënt echt iets verandert. De volgende getuigenissen zijn dan ook interessant.

Leslie is een zeer actieve, sportieve vrouw van 23 jaar die zware hogere studies volgt. Ze heeft type 1-diabetes gekregen op de leeftijd van 16 jaar en krijgt 4 insuline-injecties per dag. Ze gaat 2 tot 3 keer per week naar de fitness, speelt hockey in competitieverband (één training en één wedstrijd per week. Ze moet haar glykemie dan ook zeer regelmatig controleren. Maar anderzijds wil ze niet dat dat voor haar een belasting is. Ze heeft sinds ongeveer 1 jaar de FreeStyle Libre in tal van situaties kunnen gebruiken: in het dagelijkse leven, bij het sporten, in het zwembad, tijdens de blok en tijdens vakanties. Dat toestel heeft haar leven veranderd, zegt ze zelf.

Leven met diabetes

Ze heeft het toestel altijd bij zich en als ze twijfelt, scant ze. Ze voelt zich echt bevrijd nu ze geen naaldjes, ontsmettingsmiddel en teststrookjes meer moet gebruiken. Ze voelde zich immers altijd wat gegeneerd als ze haar glykemie moest meten tijdens de cursus of in de sportzaal. Leslie vindt het bijzonder praktisch dat de resultaten automatisch in haar elektronische agenda worden genoteerd. Ze geeft toe: "Vaak vergat ik de waarden op te schrijven, waar mijn diabetoloog niet gelukkig mee was. En om opmerkingen te vermijden, vulde ik zelf zomaar wat cijfers in ... Met dat toestel worden de waarden automatisch genoteerd. Bovendien hoef ik mijn activiteiten niet meer te onderbreken. Het toestel scant ook als ik sport. En het gevolg van dat alles is dat ik mezelf veel vaker controleer."

Leslie vindt het ook zeer belangrijk dat ze de diabetes nu zelf beter in handen kan nemen. Dankzij het toestel kan ze de resultaten zelf interpreteren en kan ze vooruitlopen op wat er moet worden gedaan, dankzij het pijltje dat de glucosetendens weergeeft. "Dat is een belangrijke functie voor mij. Met de andere toestellen raakte ik altijd in paniek als ik zag dat mijn glykemie op een gegeven ogenblik zeer laag was of omgekeerd als de glykemie niet daalde na een insuline-injectie. Aan de hand van de grafiek kan ik nu beter zien wanneer ik suiker moet innemen of wanneer ik insuline nodig heb. Daardoor kan ik beter vooruitlopen op de zaken en vertoon ik nu minder episoden van hypoglykemie en minder episoden van hyperglykemie", legde ze uit.

Een bevestiging

Prof. dr. Frank Nobels en dr. Rebecca Everaert van het OLV Aalst en prof. Ides Michel Colin en mvr Corinne Henry van het CHR Mons-Hainaut bevestigen de getuigenis van Leslie in hun dagelijkse praktijk. Ze vinden dat een dergelijk toestel zeer gebruiksvriendelijk is, maar dat veronderstelt wel een leerproces. De patiënt moet leren hoe hij de biosensor moet plaatsen en hoe hij het toestel moet gebruiken. De patiënt moet nieuwe gewoontes aanleren: hij mag niet meer in de sauna of een hammam gaan en hij mag niet langer dan een halfuur in water blijven zitten. Het gebeurt volgens de artsen en Leslie zelf maar zeer zelden dat de biosensor loskomt. Ze erkennen echter wel dat de resultaten de eerste 24 uur na verandering van de biosensor (die moet om de 14 dagen worden vervangen) licht gestoord kunnen zijn.

Ze zijn het erover eens dat de FreeStyle Libre een belangrijke aanwinst is voor de patiënten, voor hun behandeling en follow-up, en voor de gezondheidswerkers, omdat de patiënten zo zelf hun ziekte kunnen managen.