Europa Ziekenhuizen hebben zin voor ritme

16/03/17 om 13:22 - Bijgewerkt om 13:26

De Rythmic Clinic in de Europa Ziekenhuizen heeft de voorbije jaren een belangrijke expertise uitgebouwd in de behandeling met ablatie van hartritmestoornissen. Vooral Sint-Elisabeth in Ukkel is daarmee het belangrijkste niet-universitaire competence center in het Brussels Gewest op het vlak van cardiale elektrofysiologie.

Europa Ziekenhuizen hebben zin voor ritme

© updates

De Europa Ziekenhuizen beschikken sinds een jaar over een geheel nieuwe operatiezaal die vooral is gericht op de behandeling van hartritmestoornissen. Het gaat om een klassiek cathlab, verder uitgerust met materiaal voor een elektrofysiologische behandeling.

De jongste 20 jaar is het aantal ziekenhuisopnamen voor atriumfibrillatie wereldwijd toegenomen met 60 procent. In België wordt het aantal patiënten geschat op 150.000. Tegen 2050 zal dit aantal nog verdubbelen door de vergrijzing.

Geïntegreerde aanpak

Meer dan 10 jaar geleden realiseerde dr. Bernard Deruyter, specialist in hartritmestoornissen, zich dat hij als enige elektrofysioloog van de dienst cardiologie van de Europa Ziekenhuizen voor een onmogelijke opgave stond. Hij ging zich omringen door een heel team, multidisciplinair samengesteld, met andere artsen en met gespecialiseerde verpleegkundigen en technici.

Dat team verzekert een geïntegreerde aanpak op maat voor de patiënt die lijdt aan een hartritmestoornis. Die omvat ruime informatieverstrekking - bij de consultatie en door middel van informatieve vergaderingen - rond het mechanisme van ritmestoornissen, het begrijpen en de aanpak van de symptomen, de behandeling, de risico's van bloedklonters en het gebruik van bloedverdunners.

Specifieke technologieën

Dr. Hannes Van Acker en dr. Gaetano Paparella vervoegden het team respectievelijk in 2010 en 2015 zodat de Rythmic Clinic echt op snelheid kon komen.

Dr. Deruyter: "Geleidelijk aan maakte de ontwikkeling van ons subspecialisme het noodzakelijk een specifieke structuur uit te bouwen om patiënten met ritmestoornissen op te vangen. De aanpak en de urgentie is eenvoudigweg niet hetzelfde voor patiënten met atriumfibrillatie en die met een acuut infarct."

Vandaag is de behandeling van hartritmestoornissen een aparte discipline binnen de cardiologie. De kennis van de onderliggende mechanismen en de technieken gebruikt in het elektrofysiologisch lab evolueren voortdurend: "Alle aritmieën kunnen medicamenteus behandeld worden, maar de resultaten met ablatie zijn bijna altijd beter. Het principe daarvan is simpel: met behulp van een katheter voert de arts een coagulatie uit van de zones die de ritmestoornis triggeren of voortplanten", legt Deruyter uit.

Mapping

"Mapping biedt de mogelijkheid het doelwit van de ablatie precies af te bakenen. Een grote stap vooruit werd eind van de jaren 90 gezet, toen een equipe uit Bordeaux de triggerhaarden voor atriumfibrillatie beschreef op het niveau van de pulmonaire venen. Zo werd het mogelijk zeer frequente aritmieën te behandelen, goed voor 20% van de gevallen van atriumfibrillatie, en daarnaast voor hartfalen, voor heel wat consultaties en voor spoedopnamen."

Maar de interventiecardiologen die ritmestoornissen aanpakken, moeten daarvoor beschikken over aangepaste technologie: "Een zeer precieze mapping is onmisbaar om het substraat en het mechanisme van de stoornis te visualiseren en te begrijpen. We kunnen de hartholte in drie dimensies reconstrueren, zodat de arts de stoornis kan lokaliseren en kan visualiseren hoe ze zich voortplant. Hij kan navigeren door de holtes, het beeld kantelen en inzoomen op de zone die hij wilt.

Nieuwste systemen

Sinds 2016 beschikt het centrum over het nieuwste mappingsysteem Ensite Precision, als een van de eerste gebruikers in heel België. Door de recente toevoeging van het Rhythmic Mapping System van Boston Scientific werd nog een nieuwe stap vooruit gezet. De campus St-Elisabeth van de Europa Ziekenhuizen is wat Franstalig België betreft het eerste centrum dat gebruik maakt van deze technologie.

Dr. Bernard Deruyter: "Het klopt dat dit een première is. Maar vooral: we zijn het eerste centrum in Europa dat gebruik maakt van dit nieuwe platform dat ons de kans biedt om binnenkort een nieuwe generatie van katheters met hoge precisie te gebruiken. Daarmee wordt het mogelijk een ablatie uit te voeren met meer efficiëntie en een nog hogere zekerheid."

"De beschikbaarheid van beeldvorming met hoge precisie geeft ons de mogelijkheid om ook zeer complexe ritmestoornissen te behandelen. Daarmee kunnen we behandeling met ablatie voortaan bijvoorbeeld ook aanbieden aan patiënten die tot nu toe minder vaak in aanmerking kwamen voor deze ingreep: patiënten met verzwakt hartweefsel, littekenweefsels, fibrose enzovoort."

De visualisatie in hoge resolutie komt binnen enkele minuten tot stand. "De precieze plaats waar de ablatie moet plaatsvinden wordt nog beter in beeld gebracht, het resultaat is nog nauwkeuriger en de prognose van de patiënt wordt alleen maar gunstiger."

Naar aanleiding van de ingebruikname van de innoverende uitrusting organiseert de Rythmic Clinic in Sint-Elisabeth (Ukkel) op 18 maart een symposium rond de behandeling van hartritmestoornissen. Belgische en buitenlandse specialisten met internationale faam delen er hun inzichten en ervaring met een publiek van in eerste instantie cardiologen met bijzondere interesse in hartritmestoornissen. Een van de sprekers is professor Pierre Jaïs van het Hôpital Haut-Lévêque van Bordeaux.