Eerste vaststelling van de wetenschapster: momenteel wordt de glykemie slechts bij 4 % van de patiënten continu gemeten omdat dat niet eenvoudig is (ijking...) en kosten met zich meebrengt. De FreeStyle Libre is dan ook een goed alternatief.

Het toestel bestaat uit een biosensor die het glucosegehalte meet in het interstitiële vocht (1), en een afleestoestel, dat het resultaat weergeeft zonder fysische link met de biosensor. Het glucosegehalte kan dus worden afgelezen door de kleding heen.

De biosensor draagt een uiterst dun draadje van 5 mm lengte, dat met de meegeleverde applicator in het onderhuidse weefsel wordt gestoken. Bij de meeste patiënten doet dat geen pijn. De biosensor zendt na een chemische reactie een elektrisch signaal uit dat dan wordt gedetecteerd. De sensor bevat een laag van een biocompatibel product, waar glucoseoxidase in zit (zie beeld). Glucoseoxidase oxideert glucose tot gluconzuur en H202, dat onmiddellijk zelf twee elektronen afgeeft, die door sensor kunnen worden gedetecteerd. Het afleestoestel geeft dat dan weer als een glucoseconcentratie, die zeer goed overeenstemt met de glykemie die wordt gemeten op capillair bloed (vingerprik). Het glucosegehalte in het interstitiële vocht wordt continu gemeten. De biosensor wordt op de bovenarm bevestigd, bij voorkeur op de achterzijde, en is goed voor een periode van 14 dagen. Daarna moet hij worden verwisseld.

Betrouwbaar en gebruiksvriendelijk

Het originele van de methode die door Abbott werd ontwikkeld, is dat het afleestoestel en de biosensor in de fabriek worden geijkt. Dat bespaart de patiënt heel wat tijd en verzekert een betrouwbare meting gedurende 14 dagen (2,3). 99,7 % van de 13 195 metingen lag binnen de detectiemarges van andere meettoestellen. Doordat het toestel in de fabriek wordt geijkt, hoeft de patiënt het dus ook niet te evalueren met een klassiekere methode.

Het afleestoestel beschikt over een kleurenscherm en kan worden opgeladen via een usb-ingang. (Bij andere toestelletjes moet je de batterij regelmatig vervangen). De gegevens van het ambulante glykemieprofiel zijn zeer goed te lezen en de patiënt kan zijn gedrag dienovereenkomstig aanpassen: hetzij suikerhoudend voedsel eten hetzij injectie van de vereiste hoeveelheid insuline. Daardoor daalt het risico op hypo- en hyperglykemie.

abbott
© abbott

De FreeStyle Libre scant de sensor in één seconde, zonder pijn. Het toestel is niet te zien onder de kleding en het glucosegehalte kan eender wanneer heel discreet worden gemeten.

Referenties:

  1. Basu A et al. Time lag of glucose from intravascular to interstitial compartment in humans. Diabetes. 2013 Dec;62(12):4083-7
  2. Hoss U et al. Feasibility of Factory Calibration for Subcutaneous Glucose Sensors in Subjects With Diabetes. J Diabetes Sci Technol. 2014; 8(1):89-94
  3. Bailey T et al. The Performance and Usability of a Factory-Calibrated Flash Glucose Monitoring System. Diabetes Technol Ther. 2015 Nov;17(11):787-94

ACP-2016-ADC-229

Eerste vaststelling van de wetenschapster: momenteel wordt de glykemie slechts bij 4 % van de patiënten continu gemeten omdat dat niet eenvoudig is (ijking...) en kosten met zich meebrengt. De FreeStyle Libre is dan ook een goed alternatief.Het toestel bestaat uit een biosensor die het glucosegehalte meet in het interstitiële vocht (1), en een afleestoestel, dat het resultaat weergeeft zonder fysische link met de biosensor. Het glucosegehalte kan dus worden afgelezen door de kleding heen.De biosensor draagt een uiterst dun draadje van 5 mm lengte, dat met de meegeleverde applicator in het onderhuidse weefsel wordt gestoken. Bij de meeste patiënten doet dat geen pijn. De biosensor zendt na een chemische reactie een elektrisch signaal uit dat dan wordt gedetecteerd. De sensor bevat een laag van een biocompatibel product, waar glucoseoxidase in zit (zie beeld). Glucoseoxidase oxideert glucose tot gluconzuur en H202, dat onmiddellijk zelf twee elektronen afgeeft, die door sensor kunnen worden gedetecteerd. Het afleestoestel geeft dat dan weer als een glucoseconcentratie, die zeer goed overeenstemt met de glykemie die wordt gemeten op capillair bloed (vingerprik). Het glucosegehalte in het interstitiële vocht wordt continu gemeten. De biosensor wordt op de bovenarm bevestigd, bij voorkeur op de achterzijde, en is goed voor een periode van 14 dagen. Daarna moet hij worden verwisseld.Betrouwbaar en gebruiksvriendelijkHet originele van de methode die door Abbott werd ontwikkeld, is dat het afleestoestel en de biosensor in de fabriek worden geijkt. Dat bespaart de patiënt heel wat tijd en verzekert een betrouwbare meting gedurende 14 dagen (2,3). 99,7 % van de 13 195 metingen lag binnen de detectiemarges van andere meettoestellen. Doordat het toestel in de fabriek wordt geijkt, hoeft de patiënt het dus ook niet te evalueren met een klassiekere methode.Het afleestoestel beschikt over een kleurenscherm en kan worden opgeladen via een usb-ingang. (Bij andere toestelletjes moet je de batterij regelmatig vervangen). De gegevens van het ambulante glykemieprofiel zijn zeer goed te lezen en de patiënt kan zijn gedrag dienovereenkomstig aanpassen: hetzij suikerhoudend voedsel eten hetzij injectie van de vereiste hoeveelheid insuline. Daardoor daalt het risico op hypo- en hyperglykemie.De FreeStyle Libre scant de sensor in één seconde, zonder pijn. Het toestel is niet te zien onder de kleding en het glucosegehalte kan eender wanneer heel discreet worden gemeten. Referenties:ACP-2016-ADC-229