De omvangrijke denk- en dialoogoefening zal in de lente van 2018 uitmonden in een visiedocument dat de ideale kenmerken schetst van de gezondheidszorg van morgen, mét de focus op het respect voor en de steun aan de mens in nood, luidt het. Het kan een duidelijk kader zijn dat zinvol is voor iedereen werkzaam in en betrokken bij de Belgische gezondheidszorg.

Want het is een opmerkelijk fenomeen, stellen de initiatiefnemers. "Doorlopend wordt door uiteenlopende bronnen de diagnose gesteld en soms ook de therapie gedefinieerd, maar toch blijft veel in onze gezondheidszorg bij het oude. Natuurlijk verandert er ook veel, maar de fundamenten lijken wel gebetonneerd. Eigenbelang, terreinbewaking, financiële beperkingen en politieke haalbaarheid zijn niet vreemd aan die vaststelling. Vandaar het idee om expertise-overschrijdend na te denken. En gebaseerd op het delen van de kennis en ervaring van allen. Niet enkel van de zorgverstrekkers en zorgorganisaties zelf dus, maar - uiteraard - ook van patiënten en hun omgeving, en daarnaast van de talrijke andere betrokkenen, zoals ICT-ers, architecten, economen, (wetenschappelijke) onderzoekers, specialisten in financiën, architectuur, administratie, management, facility management, onderwijs,... Als we al die kennis en ervaring zouden bundelen, welk beeld krijgen we dan van de zorg in 2030?"

Wie ideeën heeft, kan die publiceren op het online dialoogplatform www.zorg2030.be.

De omvangrijke denk- en dialoogoefening zal in de lente van 2018 uitmonden in een visiedocument dat de ideale kenmerken schetst van de gezondheidszorg van morgen, mét de focus op het respect voor en de steun aan de mens in nood, luidt het. Het kan een duidelijk kader zijn dat zinvol is voor iedereen werkzaam in en betrokken bij de Belgische gezondheidszorg.Want het is een opmerkelijk fenomeen, stellen de initiatiefnemers. "Doorlopend wordt door uiteenlopende bronnen de diagnose gesteld en soms ook de therapie gedefinieerd, maar toch blijft veel in onze gezondheidszorg bij het oude. Natuurlijk verandert er ook veel, maar de fundamenten lijken wel gebetonneerd. Eigenbelang, terreinbewaking, financiële beperkingen en politieke haalbaarheid zijn niet vreemd aan die vaststelling. Vandaar het idee om expertise-overschrijdend na te denken. En gebaseerd op het delen van de kennis en ervaring van allen. Niet enkel van de zorgverstrekkers en zorgorganisaties zelf dus, maar - uiteraard - ook van patiënten en hun omgeving, en daarnaast van de talrijke andere betrokkenen, zoals ICT-ers, architecten, economen, (wetenschappelijke) onderzoekers, specialisten in financiën, architectuur, administratie, management, facility management, onderwijs,... Als we al die kennis en ervaring zouden bundelen, welk beeld krijgen we dan van de zorg in 2030?" Wie ideeën heeft, kan die publiceren op het online dialoogplatform www.zorg2030.be.