De kandidaten werken de komende weken aan de mediapresentatie van hun doctoraatsonderzoek en strijden om een plaats in de finale op maandagavond 2 oktober in de Handelsbeurs in Gent.

Onder hen zijn een aantal kandidaten met een medische achtergrond:

Leen Antonio studeerde in 2010 af als arts aan de KU Leuven en specialiseert zich nu aan het UZ Leuven in de endocrinologie. Ze deed onderzoek naar geslachtshormonen (testosteron en oestrogeen) in verschillende patiëntengroepen. Een belangrijk deel van het onderzoek spitste zich toe op de gevolgen van hormoonveranderingen bij ouder wordende mannen. Ze toonde aan dat seksuele en fysieke klachten bij oudere mannen vooral in verband staan met het testosterongehalte dat vrij in het bloed circuleert en minder met het totale testosterongehalte.

In 2012 haalde Dorien Baetens haar diploma biomedische wetenschappen aan de Universiteit Gent. Gedurende 5 jaar probeerde ze nieuwe oorzaken en mechanismen te vinden voor zogenaamde aandoeningen van de geslachtsontwikkeling (disorders/differences of sex development, DSD). Bij deze aandoeningen verloopt de lichamelijke geslachtsontwikkeling atypisch. Tijdens haar onderzoek vond ze een nieuw gen dat betrokken is bij de mannelijke geslachtsontwikkeling en kon ze twee gekende DSD-genen linken aan andere indicaties.

Arno Vermote is van opleiding apotheker. Via chemische synthese heeft hij moleculen gebouwd die de bacteriële communicatie verstoren en zo MRSA weer gevoelig maken voor het effect van bestaande antibiotica. Het verstoren van de bacteriële communicatie als alternatieve strategie in de strijd tegen superbacteriën is nieuw. De moleculen zelf zijn ook nieuw; niemand heeft die ooit eerder gemaakt.

Frederik Denorme promoveerde in 2017 tot Doctor in de Biomedische Wetenschappen aan de KU Leuven Campus Kulak in Kortrijk. Tijdens zijn doctoraat ging hij op zoek naar nieuwe behandelingsmogelijkheden voor beroertes via patiënten- en muizenstudies. Hij ontdekte enerzijds een nieuwe manier om schadelijke bloedklonters in de hersenen op te lossen. Anderzijds identificeerde hij twee nieuwe doelwitten voor de behandeling van reperfusieschade. Dat is schade die soms optreedt nadat de klonter oplost en de bloedstroom herstelt.

Meer info: www.phdcup.be

De kandidaten werken de komende weken aan de mediapresentatie van hun doctoraatsonderzoek en strijden om een plaats in de finale op maandagavond 2 oktober in de Handelsbeurs in Gent. Onder hen zijn een aantal kandidaten met een medische achtergrond:Leen Antonio studeerde in 2010 af als arts aan de KU Leuven en specialiseert zich nu aan het UZ Leuven in de endocrinologie. Ze deed onderzoek naar geslachtshormonen (testosteron en oestrogeen) in verschillende patiëntengroepen. Een belangrijk deel van het onderzoek spitste zich toe op de gevolgen van hormoonveranderingen bij ouder wordende mannen. Ze toonde aan dat seksuele en fysieke klachten bij oudere mannen vooral in verband staan met het testosterongehalte dat vrij in het bloed circuleert en minder met het totale testosterongehalte.In 2012 haalde Dorien Baetens haar diploma biomedische wetenschappen aan de Universiteit Gent. Gedurende 5 jaar probeerde ze nieuwe oorzaken en mechanismen te vinden voor zogenaamde aandoeningen van de geslachtsontwikkeling (disorders/differences of sex development, DSD). Bij deze aandoeningen verloopt de lichamelijke geslachtsontwikkeling atypisch. Tijdens haar onderzoek vond ze een nieuw gen dat betrokken is bij de mannelijke geslachtsontwikkeling en kon ze twee gekende DSD-genen linken aan andere indicaties.Arno Vermote is van opleiding apotheker. Via chemische synthese heeft hij moleculen gebouwd die de bacteriële communicatie verstoren en zo MRSA weer gevoelig maken voor het effect van bestaande antibiotica. Het verstoren van de bacteriële communicatie als alternatieve strategie in de strijd tegen superbacteriën is nieuw. De moleculen zelf zijn ook nieuw; niemand heeft die ooit eerder gemaakt.Frederik Denorme promoveerde in 2017 tot Doctor in de Biomedische Wetenschappen aan de KU Leuven Campus Kulak in Kortrijk. Tijdens zijn doctoraat ging hij op zoek naar nieuwe behandelingsmogelijkheden voor beroertes via patiënten- en muizenstudies. Hij ontdekte enerzijds een nieuwe manier om schadelijke bloedklonters in de hersenen op te lossen. Anderzijds identificeerde hij twee nieuwe doelwitten voor de behandeling van reperfusieschade. Dat is schade die soms optreedt nadat de klonter oplost en de bloedstroom herstelt.Meer info: www.phdcup.be