1.138 studenten kunnen in Franstalig België aan de opleiding tot arts en tandarts beginnen. Dat bleek eerder deze week toen de resultaten van de tweede sessie van het Franstalige ingangsexamen bekend raakten.

Geen Riziv-nummer

"Vorig jaar is er echter op federaal niveau vastgelegd dat er maar voor 505 studenten die dit academiejaar starten aan de opleiding in Wallonië een plaats in het contingent is voorzien", schrijven de VGSO-bestuursleden in een reactie. "Wij betreuren dan ook het feit dat er aan de andere kant van de taalgrens, ondanks duidelijke afspraken en de beslissing om met een toelatingsexamen als werkzame filter het contingent te bewaken, men dit contingent naast zich neerlegt en meer dan dubbel zoveel studenten toelaat tot de opleiding."

Naast het feit dat dit nefast is voor de kwaliteit van de opleiding kan dit ook een belangrijke invloed hebben op het vinden van een voldoende aantal kwalitatieve stageplaatsen, stellen de studentenvertegenwoordigers. "De belangrijkste benadeelden zijn hier dan ook de Waalse studenten zelf die nu in eerste instantie tevreden zullen zijn dat ze toegelaten zijn maar over zes jaar mogelijk geen Riziv-nummer zullen kunnen bemachtigen."

Dubbele cohorte

Het VGSO is ook niet te spreken over het feit dat de verantwoordelijke minister Marcourt het probleem van zich afschuift naar het federale niveau, en zo de toekomst van een groot aantal toekomstige studenten erg onzeker maakt. "We hebben aan Vlaamse kant gezien wat voor problematiek een dubbele cohorte studenten kan veroorzaken en we vrezen dan ook voor de studenten die zich door deze beslissing in eenzelfde situatie zullen terugvinden."

1.138 studenten kunnen in Franstalig België aan de opleiding tot arts en tandarts beginnen. Dat bleek eerder deze week toen de resultaten van de tweede sessie van het Franstalige ingangsexamen bekend raakten.Geen Riziv-nummer"Vorig jaar is er echter op federaal niveau vastgelegd dat er maar voor 505 studenten die dit academiejaar starten aan de opleiding in Wallonië een plaats in het contingent is voorzien", schrijven de VGSO-bestuursleden in een reactie. "Wij betreuren dan ook het feit dat er aan de andere kant van de taalgrens, ondanks duidelijke afspraken en de beslissing om met een toelatingsexamen als werkzame filter het contingent te bewaken, men dit contingent naast zich neerlegt en meer dan dubbel zoveel studenten toelaat tot de opleiding."Naast het feit dat dit nefast is voor de kwaliteit van de opleiding kan dit ook een belangrijke invloed hebben op het vinden van een voldoende aantal kwalitatieve stageplaatsen, stellen de studentenvertegenwoordigers. "De belangrijkste benadeelden zijn hier dan ook de Waalse studenten zelf die nu in eerste instantie tevreden zullen zijn dat ze toegelaten zijn maar over zes jaar mogelijk geen Riziv-nummer zullen kunnen bemachtigen."Dubbele cohorteHet VGSO is ook niet te spreken over het feit dat de verantwoordelijke minister Marcourt het probleem van zich afschuift naar het federale niveau, en zo de toekomst van een groot aantal toekomstige studenten erg onzeker maakt. "We hebben aan Vlaamse kant gezien wat voor problematiek een dubbele cohorte studenten kan veroorzaken en we vrezen dan ook voor de studenten die zich door deze beslissing in eenzelfde situatie zullen terugvinden."