Bovendien zou het ook het klimaat van wantrouwen tussen werknemer en werkgever verminderen, zegt de professor. "Wij weten uit onderzoek dat patiënten bij kleine aandoeningen heel goed kunnen inschatten hoe lang ze nodig hebben om te recupereren", zegt Godderis in Het Nieuwsblad. "Als je mensen die verantwoordelijkheid en het vertrouwen geeft, zullen ze net sneller weer aan het werk gaan."

Deur open voor misbruik

Zowel werkgeversorganisatie Voka als ondernemersorganisatie Unizo vrezen dat het afschaffen van het ziektebriefje de deur openzet voor misbruik. Voor Karel Van Eetvelt van Unizo moeten de artsen daarom met een alternatief op de proppen komen. "Gewoon afschaffen is te makkelijk. Er moet dan een andere vorm van controle komen want er is al zoveel fraude."

Huisartsenvereniging Domus Medica kan zich wel vinden in het voorstel. "Een week is wat lang. Wel zou het mogelijk moeten zijn enkele keren per jaar twee dagen thuis te blijven", zegt voorzitter Roel Van Giel.

Toch lijkt het er niet op dat er snel verandering in de huidige wet zal komen. Noch bij minister van Werk Kris Peeters (CD&V), noch bij Maggie De Block van Volksgezondheid ligt er een wetswijziging op tafel.

Geen gewaarborgd loon

Federaal minister van werk Kris Peeters (CD&V) heeft op het idee gereageerd: "Ik denk dat elk voorstel dat kosten in de gezondheidszorg kan voorkomen, moet bekeken worden; zeker wanneer die kosten gemaakt worden om een zuivere formaliteit -zijnde een doktersbriefje te krijgen. Maar langs de andere kant moeten we toch opletten dat daar geen misbruik van gemaakt wordt dat een werknemers zegt: Ik blijf thuis en ik hoef geen doktersbriefje in te dienen", zegt Peeters.

Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) heeft al laten weten dat wat hen betreft werknemers die geen doktersbriefje binnenbrengen voor de eerste week ziekte ook geen gewaarborgd loon kunnen krijgen.

Bronnen: Belga, deredactie.be

Bovendien zou het ook het klimaat van wantrouwen tussen werknemer en werkgever verminderen, zegt de professor. "Wij weten uit onderzoek dat patiënten bij kleine aandoeningen heel goed kunnen inschatten hoe lang ze nodig hebben om te recupereren", zegt Godderis in Het Nieuwsblad. "Als je mensen die verantwoordelijkheid en het vertrouwen geeft, zullen ze net sneller weer aan het werk gaan."Deur open voor misbruikZowel werkgeversorganisatie Voka als ondernemersorganisatie Unizo vrezen dat het afschaffen van het ziektebriefje de deur openzet voor misbruik. Voor Karel Van Eetvelt van Unizo moeten de artsen daarom met een alternatief op de proppen komen. "Gewoon afschaffen is te makkelijk. Er moet dan een andere vorm van controle komen want er is al zoveel fraude."Huisartsenvereniging Domus Medica kan zich wel vinden in het voorstel. "Een week is wat lang. Wel zou het mogelijk moeten zijn enkele keren per jaar twee dagen thuis te blijven", zegt voorzitter Roel Van Giel.Toch lijkt het er niet op dat er snel verandering in de huidige wet zal komen. Noch bij minister van Werk Kris Peeters (CD&V), noch bij Maggie De Block van Volksgezondheid ligt er een wetswijziging op tafel.Geen gewaarborgd loonFederaal minister van werk Kris Peeters (CD&V) heeft op het idee gereageerd: "Ik denk dat elk voorstel dat kosten in de gezondheidszorg kan voorkomen, moet bekeken worden; zeker wanneer die kosten gemaakt worden om een zuivere formaliteit -zijnde een doktersbriefje te krijgen. Maar langs de andere kant moeten we toch opletten dat daar geen misbruik van gemaakt wordt dat een werknemers zegt: Ik blijf thuis en ik hoef geen doktersbriefje in te dienen", zegt Peeters.Het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) heeft al laten weten dat wat hen betreft werknemers die geen doktersbriefje binnenbrengen voor de eerste week ziekte ook geen gewaarborgd loon kunnen krijgen.Bronnen: Belga, deredactie.be