Helaas bestaat er geen feilloos mechanisme om het risico op een menselijke fout te minimaliseren. Toch mogen tientonners voor schoolbegin in de buurt van scholen circuleren. Elk transportbedrijf heeft het recht de goedkoopste route uit te stippelen. Risicovolle omgevingen zoals scholen en dorpskernen worden niet gespaard. Economische voordelen wegen te veel door, terwijl het bannen van vrachtverkeer uit gevoelige zones met veel zachte weggebruikers in dit geval een dodelijk ongeval had kunnen voorkomen. Tunnelzicht ten koste van mensenlevens.

Rij-opleiding

Ook onder de automobilisten zijn tunnelkijkers niet zeldzaam. Denk maar aan Merel, uit het leven gerukt door een autobestuurder die eigenlijk een rijverbod had. Een strenger toezicht op mensen met een rijverbod en nauwgezette uitvoering van de wetten door justitie zijn mogelijke antwoorden. Bovendien moet er blijvend geïnvesteerd worden in een gedegen rijopleiding voor elke chauffeur.

Dat kinderen in onze moderne tijden nog zo regelmatig verzeild geraken in verkeersongevallen, is beschamend

We gebruiken immers dagelijks met duizenden een gepantserde bolide die zich veel sneller kan verplaatsen dan de toegelaten maximumsnelheid. Waarbij te velen het oké vinden om die maximumsnelheid te overschrijden, daarenboven nonchalant met de smartphone in de weer zijn en soms ook gedronken hebben. De groene mannetjes op de planeten rond Trappist-1 zullen vast hun wenkbrauwen fronsen bij het zien van ons gedrag. Onbesuisde bestuurders horen de weg niet te delen met zwakke weggebruikers. Geef de zwakke weggebruikers dus voldoende eigen ruimte en veilige oversteekplaatsen.

Beschamend

Als pediater in spe hoop ik dat de recente gebeurtenissen leiden tot een stroomversnelling in het verkeersbeleid. Dat kinderen in onze moderne tijden nog zo regelmatig verzeild geraken in verkeersongevallen, is beschamend. Elk overlijden en elke handicap is er één te veel. Tunnelzicht in het verkeer vernielt de levens van kinderen en hun familie. Enkel als efficiënte maatregelen snel doorgevoerd worden, kunnen we het tij keren. Nul verkeersdoden: kunnen we het morgen al zo ver laten zijn?

Helaas bestaat er geen feilloos mechanisme om het risico op een menselijke fout te minimaliseren. Toch mogen tientonners voor schoolbegin in de buurt van scholen circuleren. Elk transportbedrijf heeft het recht de goedkoopste route uit te stippelen. Risicovolle omgevingen zoals scholen en dorpskernen worden niet gespaard. Economische voordelen wegen te veel door, terwijl het bannen van vrachtverkeer uit gevoelige zones met veel zachte weggebruikers in dit geval een dodelijk ongeval had kunnen voorkomen. Tunnelzicht ten koste van mensenlevens. Rij-opleidingOok onder de automobilisten zijn tunnelkijkers niet zeldzaam. Denk maar aan Merel, uit het leven gerukt door een autobestuurder die eigenlijk een rijverbod had. Een strenger toezicht op mensen met een rijverbod en nauwgezette uitvoering van de wetten door justitie zijn mogelijke antwoorden. Bovendien moet er blijvend geïnvesteerd worden in een gedegen rijopleiding voor elke chauffeur. We gebruiken immers dagelijks met duizenden een gepantserde bolide die zich veel sneller kan verplaatsen dan de toegelaten maximumsnelheid. Waarbij te velen het oké vinden om die maximumsnelheid te overschrijden, daarenboven nonchalant met de smartphone in de weer zijn en soms ook gedronken hebben. De groene mannetjes op de planeten rond Trappist-1 zullen vast hun wenkbrauwen fronsen bij het zien van ons gedrag. Onbesuisde bestuurders horen de weg niet te delen met zwakke weggebruikers. Geef de zwakke weggebruikers dus voldoende eigen ruimte en veilige oversteekplaatsen. BeschamendAls pediater in spe hoop ik dat de recente gebeurtenissen leiden tot een stroomversnelling in het verkeersbeleid. Dat kinderen in onze moderne tijden nog zo regelmatig verzeild geraken in verkeersongevallen, is beschamend. Elk overlijden en elke handicap is er één te veel. Tunnelzicht in het verkeer vernielt de levens van kinderen en hun familie. Enkel als efficiënte maatregelen snel doorgevoerd worden, kunnen we het tij keren. Nul verkeersdoden: kunnen we het morgen al zo ver laten zijn?