Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011, maken cijfers gewag van 191.369 gerapporteerde doden, waarvan minstens 16.970 kinderen. Samen met de Rode Halve Maan van Qatar onderzocht dr. Gerlant van Berlaer in mei 2015 de impact van de oorlog op de familiale toestand, de gezondheid en de scholing van kinderen in Syrië. Dr. Gerlant van Berlaer is kliniekhoofd van de pediatrische Spoedgevallendienst van het UZ Brussel, arts-vrijwilliger bij B-FAST en columnist voor arstenkrant.com.

De resultaten van dat onderzoek zijn nu gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Disaster Medicine and Public Health Preparedness. Dokter van Gerlaer stelde onder andere vast dat, van de 1001 onderzochte kinderen uit Aleppo, Idleb, Hamah en Lattakia:

- 20% dakloos en ondergebracht in tentenkampen is,

- 5% minstens één ouder verloor in de oorlog,

- 15% geen toegang heeft tot veilig drinkbaar water,

- 16% geen toegang heeft tot gezonde voeding,

- 64% geen kinderarts meer heeft,

- intussen 72% niet meer beschermd is door vaccinatie,

- meer dan de helft geen toegang heeft tot onderwijs.

Problemen en onvervulde noden van kinderen in Syrië (%)

"Syrische kinderen lopen in deze omstandigheden enorme risico's op blijvende gezondheidsschade en een te grote leerachterstand, wat gevolgen met zich meebrengt voor de komende decennia. De toekomst van Syrië wordt op die manier langdurig gecompromitteerd", reageert dr. Gerlant van Berlaer.

Dokter van Berlaer werkt aan een proefschrift over slachtoffers en vluchtelingen van natuurlijke en menselijke rampen.

Sinds het begin van de Syrische burgeroorlog in 2011, maken cijfers gewag van 191.369 gerapporteerde doden, waarvan minstens 16.970 kinderen. Samen met de Rode Halve Maan van Qatar onderzocht dr. Gerlant van Berlaer in mei 2015 de impact van de oorlog op de familiale toestand, de gezondheid en de scholing van kinderen in Syrië. Dr. Gerlant van Berlaer is kliniekhoofd van de pediatrische Spoedgevallendienst van het UZ Brussel, arts-vrijwilliger bij B-FAST en columnist voor arstenkrant.com. De resultaten van dat onderzoek zijn nu gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Disaster Medicine and Public Health Preparedness. Dokter van Gerlaer stelde onder andere vast dat, van de 1001 onderzochte kinderen uit Aleppo, Idleb, Hamah en Lattakia:- 20% dakloos en ondergebracht in tentenkampen is,- 5% minstens één ouder verloor in de oorlog,- 15% geen toegang heeft tot veilig drinkbaar water,- 16% geen toegang heeft tot gezonde voeding,- 64% geen kinderarts meer heeft,- intussen 72% niet meer beschermd is door vaccinatie,- meer dan de helft geen toegang heeft tot onderwijs. "Syrische kinderen lopen in deze omstandigheden enorme risico's op blijvende gezondheidsschade en een te grote leerachterstand, wat gevolgen met zich meebrengt voor de komende decennia. De toekomst van Syrië wordt op die manier langdurig gecompromitteerd", reageert dr. Gerlant van Berlaer.Dokter van Berlaer werkt aan een proefschrift over slachtoffers en vluchtelingen van natuurlijke en menselijke rampen.