Niet voor iedereen verloopt de septembermaand echter zoals verhoopt. Voor elke student die zijn studies geneeskunde kan aanvangen, zijn er vier andere die na het toelatingsexamen een andere richting moeten uitgaan en hun gehoopte toekomst (tijdelijk) ontnomen zien.

Ook voor laatstejaars en assistenten loopt alles niet altijd zoals gehoopt. Sommigen zien de hoop op het specialisme van hun dromen ontnomen. Voor anderen wordt het een bittere werkelijkheid dat het leven van een assistent geen lachertje is. Met de verantwoordelijkheden komen ook plichten. Lange dagen en hard werken wordt de norm. Zonder sociaal statuut en met minimale arbeidsflexibiliteit proberen deze zware jaren te overbruggen.

De toekomst van onze gezondheidszorg ligt bij de jongere generatie, de studenten en assistenten van nu

Het is dan ook belangrijk om in deze periode zowel als student als arts te blijven opkomen voor onszelf. De toekomst van onze gezondheidszorg ligt bij de jongere generatie, de studenten en assistenten van nu. Op Twitter en in de media wordt er heel veel geklaagd, maar slechts weinigen komen met alternatieve ideeën en bouwen mee aan de toekomst. Ikzelf, en met mij alle leden van het VGSO, willen niet aan de zijlijn staan maar willen een positieve kracht zijn die de gezondheidszorg en de opleiding - want is die niet de basis van alles? - blijven verbeteren en de uitdagingen aangaan waar we de komende jaren mee geconfronteerd zullen worden.

Jens Tijtgat is voorzitter van het Vlaams Geneeskundig Studentenoverleg. voorzitter@vgso.be

Niet voor iedereen verloopt de septembermaand echter zoals verhoopt. Voor elke student die zijn studies geneeskunde kan aanvangen, zijn er vier andere die na het toelatingsexamen een andere richting moeten uitgaan en hun gehoopte toekomst (tijdelijk) ontnomen zien.Ook voor laatstejaars en assistenten loopt alles niet altijd zoals gehoopt. Sommigen zien de hoop op het specialisme van hun dromen ontnomen. Voor anderen wordt het een bittere werkelijkheid dat het leven van een assistent geen lachertje is. Met de verantwoordelijkheden komen ook plichten. Lange dagen en hard werken wordt de norm. Zonder sociaal statuut en met minimale arbeidsflexibiliteit proberen deze zware jaren te overbruggen.Het is dan ook belangrijk om in deze periode zowel als student als arts te blijven opkomen voor onszelf. De toekomst van onze gezondheidszorg ligt bij de jongere generatie, de studenten en assistenten van nu. Op Twitter en in de media wordt er heel veel geklaagd, maar slechts weinigen komen met alternatieve ideeën en bouwen mee aan de toekomst. Ikzelf, en met mij alle leden van het VGSO, willen niet aan de zijlijn staan maar willen een positieve kracht zijn die de gezondheidszorg en de opleiding - want is die niet de basis van alles? - blijven verbeteren en de uitdagingen aangaan waar we de komende jaren mee geconfronteerd zullen worden.