Is de pediater een gezinsarts uit de eerste lijn, of een zorgverlener uit de tweede of derde lijn? Vast staat dat hij nog zoekt naar zijn plek in het gezondheidssysteem.

Die zoektocht en andere vragen komen aan bod op de studievoormiddag 'Pediaters aan het woord' op donderdag 24 mei. Kinderartsen zijn welkom, maar ook alle andere zorgverstrekkers die zich aangesproken voelen door de uitdagingen in de pediatrie in de brede zin.

Ruim werkterrein

De context? Kinderen zijn de toekomst van onze maatschappij. Het is dus van essentieel belang om hun gezondheid, ontwikkeling en welzijn te optimaliseren. Om hen te verzorgen, is de pediater 'de kinderspecialist bij uitstek'.

De pediatrie evolueert zeer snel - net als de meeste medische disciplines trouwens. "De kindergeneeskunde is tegelijk preventief, curatief en predictief (onder andere gezien de ontwikkelingen in de genetica). Ze beoogt een globale aanpak van het kind, zoals de huisartsgeneeskunde dat doet voor volwassenen", zegt dr. Dominique De Temmerman, expert bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen. "De pediater beslaat een zeer ruim werkterrein, van de eerste tot de derde lijn, en van de prenatale consultatie tot klinisch onderzoek. Heel wat subspecialismen ontwikkelen zich, even talrijk als in de interne geneeskunde, met de nadruk op pediatrische eigenheden, zoals met name congenitale aandoeningen."

Vervrouwelijking

Ook in de kindergeneeskunde is de vervrouwelijking sterk te merken. Tegelijk blijven pediatrische prestaties miskend en ondergewaardeerd.

De pediatrie ontsnapt uiteraard niet aan de huidige veranderingen en besparingen in de ziekenhuisfinanciering, met name de oprichting van de netwerken, de forfaitarisering van laagvariabele zorg en de inkorting van het kraamverblijf.

De bedoeling van het colloquium is om in eerste instantie de pediaters samen te brengen uit de verschillende organisaties en praktijken, maar ook andere zorgverstrekkers zoals huisartsen, Kind en Gezin en vroedvrouwen.

Finale doelstelling is om de belangrijkste problemen op te lijsten en constructieve antwoorden en voorstellen te vinden aan de hand van communicatie tussen de deelnemers en het publiek.

Wanneer? Donderdag 24 mei van 10u tot 13u

Waar? Landsbond van de Onafhankelijke Ziekenfondsen

Lenniksebaan 788A - 1070 Brussel

Inschrijven kan via deze link.

Is de pediater een gezinsarts uit de eerste lijn, of een zorgverlener uit de tweede of derde lijn? Vast staat dat hij nog zoekt naar zijn plek in het gezondheidssysteem.Die zoektocht en andere vragen komen aan bod op de studievoormiddag 'Pediaters aan het woord' op donderdag 24 mei. Kinderartsen zijn welkom, maar ook alle andere zorgverstrekkers die zich aangesproken voelen door de uitdagingen in de pediatrie in de brede zin.Ruim werkterreinDe context? Kinderen zijn de toekomst van onze maatschappij. Het is dus van essentieel belang om hun gezondheid, ontwikkeling en welzijn te optimaliseren. Om hen te verzorgen, is de pediater 'de kinderspecialist bij uitstek'.De pediatrie evolueert zeer snel - net als de meeste medische disciplines trouwens. "De kindergeneeskunde is tegelijk preventief, curatief en predictief (onder andere gezien de ontwikkelingen in de genetica). Ze beoogt een globale aanpak van het kind, zoals de huisartsgeneeskunde dat doet voor volwassenen", zegt dr. Dominique De Temmerman, expert bij de Onafhankelijke Ziekenfondsen. "De pediater beslaat een zeer ruim werkterrein, van de eerste tot de derde lijn, en van de prenatale consultatie tot klinisch onderzoek. Heel wat subspecialismen ontwikkelen zich, even talrijk als in de interne geneeskunde, met de nadruk op pediatrische eigenheden, zoals met name congenitale aandoeningen."VervrouwelijkingOok in de kindergeneeskunde is de vervrouwelijking sterk te merken. Tegelijk blijven pediatrische prestaties miskend en ondergewaardeerd. De pediatrie ontsnapt uiteraard niet aan de huidige veranderingen en besparingen in de ziekenhuisfinanciering, met name de oprichting van de netwerken, de forfaitarisering van laagvariabele zorg en de inkorting van het kraamverblijf.De bedoeling van het colloquium is om in eerste instantie de pediaters samen te brengen uit de verschillende organisaties en praktijken, maar ook andere zorgverstrekkers zoals huisartsen, Kind en Gezin en vroedvrouwen.Finale doelstelling is om de belangrijkste problemen op te lijsten en constructieve antwoorden en voorstellen te vinden aan de hand van communicatie tussen de deelnemers en het publiek.