"Gegevens kunnen op zich geen ziekten voorkomen of levens redden, maar ze maken wel duidelijk op welke punten regeringen hun gezondheidszorgsystemen moeten verbeteren", laat WHO-directeur Margaret Chan in een persbericht weten.

Door de gegevens openbaar te maken wil de WHO slechter presterende lidstaten met andere woorden aanzetten om hun gezondheidszorg bij te schaven waar nodig.

Vorig jaar stelden de 194 WHO-lidstaten zich het doel om tegen 2030 universal health coverage te bekomen, als onderdeel van de Sustainable Development Goals (SDGs). Dat houdt in: gelijke toegang tot de gezondheidszorg voor iedereen, o.a. door informatie beschikbaar te stellen en financiële ondersteuning bij ziekte en behandelingen.

Het portaal toont onder meer aan dat:

  • Minder dan de helft van de kinderen met pneumonie in lageloonlanden zag daarvoor een gekwalificeerde zorgverlener.
  • Van de geschatte 10,4 miljoen nieuwe gevallen van tuberculose in 2015, werd 6,1 miljoen effectief ontdekt in 2015. Hoe lang zitten de overige 4,3 miljoen gevallen dus al met de ziekte?
  • 1,13 miljard mensen lijden wereldwijd aan hoge bloeddruk. In 2015 leefde meer dan de helft van alle volwassenen ter wereld met hoge bloeddruk in Azië.
  • In 44 procent van de WHO-lidstaten is er minder dan 1 arts voor 1000 inwoners. Afrika kampt met bijna 25 procent van de wereldwijde ziektelast maar beschikt zelf slechts over 3 procent van het totale aantal zorgverleners ter wereld.
"Gegevens kunnen op zich geen ziekten voorkomen of levens redden, maar ze maken wel duidelijk op welke punten regeringen hun gezondheidszorgsystemen moeten verbeteren", laat WHO-directeur Margaret Chan in een persbericht weten. Door de gegevens openbaar te maken wil de WHO slechter presterende lidstaten met andere woorden aanzetten om hun gezondheidszorg bij te schaven waar nodig.Vorig jaar stelden de 194 WHO-lidstaten zich het doel om tegen 2030 universal health coverage te bekomen, als onderdeel van de Sustainable Development Goals (SDGs). Dat houdt in: gelijke toegang tot de gezondheidszorg voor iedereen, o.a. door informatie beschikbaar te stellen en financiële ondersteuning bij ziekte en behandelingen.Het portaal toont onder meer aan dat: